Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

11 jaar cel voor moeder die haar pasgeboren baby vergiftigde

19-03-2024
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
990 keer bekeken
  •  
rechtbank vrouwe justitia

Sarah V. is veroordeeld tot elf jaar cel wegens meerdere pogingen tot moord op haar pasgeboren dochtertje. Ze vergiftigde haar twee maanden oude baby met loperamide, een diarreeremmer. V. verdunde gekolfde moedermelk en mengde het middel erdoorheen. Haar dochtertje kreeg daardoor levensbedreigende hartritmestoornissen en ademhalingsproblemen. V. werd vrijgesproken van de zware mishandeling van haar zoontje.

De straf die de rechtbank in Utrecht vanochtend opgelegde is even hoog als de eis van het Openbaar Ministerie.

V., zelf arts, heeft alle beschuldigingen altijd ontkend. Zij werd in januari 2021 gearresteerd en kwam na een maand onder strenge voorwaarden vrij. De rechtbank bepaalde dinsdag dat ze direct weer moest worden vastgezet, ter bescherming van haar kinderen en de samenleving. De parketpolitie voerde haar direct na de uitspraak af naar het cellenblok van het gerechtsgebouw. Het vonnis leidde tot geschokte en boze reacties bij familieleden van de vrouw.

Artsen konden geen verklaring vinden

Het dochtertje van V. werd in april 2020 te vroeg geboren en moest in het ziekenhuis verblijven. Volgens de rechtbank is bewezen dat V. haar gekolfde moedermelk stelselmatig verdunde met het medicijn en dat zij die bij het ziekenhuis afleverde. Artsen konden lange tijd geen verklaring vinden voor de hartritmestoornissen van de baby. 

Het ziekenhuis besloot de gekolfde moedermelk te laten analyseren. Hierin werd de hoge dosis loperamide aangetroffen. De politie startte vervolgens een strafrechtelijk onderzoek.
V. werd er ook van verdacht haar zoontje vanaf 2016 ernstig te hebben mishandeld. Het jongetje had een groeiachterstand en hevige darmproblemen. De rechter heeft V. in de zaak van haar zoon niet schuldig bevonden, maar noemde de kwestie 'zeer opvallend'.

Volgens de rechtbank is bij Sarah V. geen PCF of Munchausen by proxy vastgesteld. Dat is een zeldzame maar zeer ernstige vorm van kindermishandeling. Zembla maakte zes jaar geleden, voor de geboorte van het dochtertje van V. de uitzending ‘Verdachte ouders’ over gezinnen waarbij de ouders door Veilig Thuis verdacht worden van PCF.

Het dossier van het gezin van V. speelde een belangrijke rol in de Zembla-uitzending uit 2017. Komt deze uitzending in een ander daglicht te staan door de vervolging van Sarah V.? In deze podcast die voor de behandeling van de rechtszaak is opgenomen, blikken de journalisten terug op hun onderzoek en vertellen ze over de journalistieke worsteling die ze doormaakten.

Luister hier de podcast:

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.