Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Tuinreservaten

Als je tuin een groen paradijsje dan mag je dat een tuinreservaat noemen. Geen kaal terras vol met steen of kunstgras, maar een levendige oase waar mens en dier gelukkiger van worden. Belangrijk, want de totale oppervlakte van de 5 miljoen Nederlandse tuinen is respectabel.
Dieren gebruiken ons privé-groen als 'stapsteen' om van de ene groene zone in de andere te komen.  Vaak zijn tuinen nog hun enige toevluchtsoord. Neem de merel die vanuit het buitengebied de stadstuin heeft gekoloniseerd. Ook grote bonte spechten, sperwers, ijsvogels en vleermuizen worden in tuinen gesignaleerd. En denk eens aan al die kikkers, padden, salamanders, libellen en vele insecten.
Tuinreservaten is jarenlang een groot succes geweest op de site van Vroege Vogels. Duizenden mensen meldden zich aan en richtten hun tuin op een natuurlijke en diervriendelijke manier in. Samen vormden ze een hechte community binnen onze website.
Samen met een aantal grote natuurclubs werkt Vroege Vogels mee aan het project Jaarrond Tuintelling. Net als bij Tuinreservaten heeft Jaarrond Tuintelling het doel om van tuinen groene en levendige paradijsje te maken in plaats van kale, betegelde plekken. Al deze natuurlijke tuinen samen vormen een veilig heenkomen voor veel diersoorten. Omdat het doel van beide initiatieven elkaar versterkt is een deel van Tuinreservaten ‘verhuisd’ naar  Jaarrond Tuintelling .

Informatie over natuurlijke tuinen

Wil je graag geïnformeerd blijven over natuurvriendelijke tuinen, houdt dan vooral onze website en de site van Jaarrond Tuintelling in de gaten. Alle tuintips blijven beschikbaar op de site van Vroege Vogels en de laatste nieuwtjes lees je op Jaarrond Tuintelling.
Vroege Vogels dankt alle deelnemers hartelijk voor hun mooie foto’s en verhalen. Blijf vooral genieten van je tuin vol leven, en blijf actief!

Achtergrond informatie

Het idee om de 5,1 miljoen tuinen in ons land te vergroenen ontstond 2011, 1000 kilometer van Nederland. In Frankrijk heeft de Ligue pour la Protection des Oiseaux al lang geleden ‘Refuges’ gemaakt. Particuliere tuinen die voor vogels zijn ingericht kunnen zich aansluiten en dan een bordje aan het tuinhek hangen.
Sommige trends in tuinenland staan of stonden haaks op de behoefte van de dieren. Bijvoorbeeld als steen, beton en asfalt het winnen het van plantenborder en grasveld. Of als schuttingen de plek innemen van heesterhagen, en groenverzorgers zijn omgeschoold tot stratenmakers. Tuinreservaten wilde deze trend keren, onder het motto 'Stop het Stenen Tijdperk’. Met succes!
Partners van Tuinreservaten: Het AVVN, Greenpeace, De KNNV, Stichting Oase, Wilde Weelde, Bijenstichting, Natuurkalender, EIS-Nederland, IVN, De Zoogdierenvereniging, Vogelbescherming Nederland, Vivara, De Vlinderstichting, RAVON, Groei&Bloei
Sinds 2016 valt Tuinreservaten onder het project  Jaarrond Tuintelling .

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

BNNVARA LogoWij zijn voor