Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels
Vroege Vogels

Nieuwe seizoen start 26 maart 2021npo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Vroege Vogels Radio | 14 februari 2021

12 feb 2021

Vroege Vogels Radio op NPO Radio 1 wordt zondag gepresenteerd door Menno Bentveld vanuit het Naardermeer. Onder andere in de uitzending: de mollentelling, roodborsttapuiten, zingende bomen, klimaat in de grondwet, strooizout, bessenvogels en de zeearend. De column is deze week van Jean-Pierre Geelen. Download de podcast van de hele uitzending of in 30 minuten via NPO Radio 1 of via je favoriete podcast apps.
 

Lees meer over de uitzending in de onderstaande artikelen:
 

Sommige planten profiteren van ons strooizout
 

Mysterieuze ijsbollen op ingevroren Marker Wadden
 

Geen mollenjacht in de Hollandse Delta
 

Trekvogels die blijven gestraft door winterweer
 

Schone leefomgeving is een grondrecht
 

Column Jean-Pierre Geelen: IJsvogelkoorts
 

En verder: zeearend, zingende bomen, bessenvogels, etc
 

Muziek 14 februari 2021

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (1)

avatar
erprast15 feb 2021 - 20:24

Jullie artikel over een interview:
“Vogels in de kou
Voor ons is dit weer en deze vorst misschien uitzonderlijk, maar volgens bioloog Arnold van den Burg, gespecialiseerd in de fysiologie van vogels, zijn vogels evolutionair goed geprepareerd op dit weer. De meeste vinden genoeg voedsel om hun lichaamstemperatuur op 40 graden te houden.”
Ik hoorde dat meneer Van den Burg uw vraag over wat er zo bijzonder was met bessen in de vrieskou waardoor sommige vogels daar voorkeur voor hebben niet kon beantwoorden.

Als het vriest vormen zich in de vruchten vlijmscherpe waterkristallen. Vanbinnen worden daarmee cellen doorboord. De langzame temperatuurdaling zorgt daarvoor.
Cellen worden doorboord en enzymen en substraten vinden nu elkaar zoals zetmeel-splijtende enzymen. Suikers worden gevormd en daarmee ook daaruit gefermenteerd: ethanol.
Anekdote:
In een winter vergelijkbaar met de vorige week (week 6) zag ik honderden lijster-achtingen in een lange rij Duindoorn, vol bessen. Een Kiekendief vloog er laag over. De vogels vlak onder die roofvogel vlogen ongeveer anderhalve meter op maar stortten weer de struiken in. Stomdronken. Het leek nèt een wave van toeschouwers in een stadion!
Het was in de prachtige, windstille, zonovergoten vroege winterochtend een betoverend gezicht.
Evert Prast, Baarlo Lb