Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Zwarte kraai op het menu: is het 'niet wenselijk' of 'duurzaam'?

  •    •  
04-12-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
277 keer bekeken
  •  
kraai_regen

De provincie Noord-Brabant gaat zich niet bemoeien met het menu van een sterrenrestaurant in Valkenswaard, waar de beschermde zwarte kraai wordt geserveerd. De Partij voor de Dieren had hier in schriftelijke vragen wel op aangedrongen bij het college van Gedeputeerde Staten.

"Zwarte kraaien worden enkel en alleen gedood vanwege schadebestrijding, niet omwille van economische motieven", aldus het dagelijks bestuur van de provincie in een reactie. "Vanuit een circulair gedachtegoed vinden wij het niet ondenkbaar dat de gedode zwarte kraaien in de voedselketen terechtkomen in plaats van te worden vernietigd."

Zwarte kraai beschermde diersoort

De Partij voor de Dieren zegt het "niet wenselijk" te vinden dat een restaurant kraai serveert en vroeg of Noord-Brabant hier actie tegen wil ondernemen. De provincie gaat hier echter niet over, aldus het college.

De zwarte kraai is een beschermde inheemse diersoort en mag daarom niet zomaar gevangen of gedood worden. Dat kan wel via een landelijke vrijstelling als de vogels schade aanrichten aan landbouwgewassen of andere flora en fauna. Om kraaien af te schieten die overlast veroorzaken, moet een aparte ontheffing worden aangevraagd. Afgelopen jaar zijn in Brabant zo'n 22.000 kraaien afgeschoten, vergelijkbaar met de jaren daarvoor.

Kraaienborst op het menu

Restaurant Eden in Valkenswaard heeft sinds oktober kraaienborst op het menu staan, zij het wel "op basis van beschikbaarheid". In de wintermaanden is er minder aanbod en moet chef-kok Herman Cooijmans zijn klanten meestal 'nee' verkopen. "Af en toe heb ik ze nog." Vooralsnog heeft hij een kleine 120 keer kraaienborst als tussengerecht op tafel gezet.

Het sterrenrestaurant zegt zaken te doen met lokale jagers die een vergunning hebben om kraaien volgens de regels af te schieten. Normaal gesproken belanden de dode vogels in de prullenbak, maar in Valkenswaard op een bord. "Het gaat mij om de filosofie er achter", aldus Cooijmans, die is geïnspireerd door buitenlandse collega's en vermoedt de enige kok in Nederland te zijn die zwarte kraai serveert. "Dit is duurzamer dan gedode dieren zomaar weggooien."

Toffe reacties of haatmails

De chef-kok, die zegt te handelen volgens de Wet natuurbescherming, krijgt verdeelde reacties op zijn nieuwe gerecht. "Heel veel mensen vinden het tof. Maar ik krijg ook haatmails binnen van mensen die mij niet kennen en vinden dat dit niet mag."

Bron: ANP

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.