Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Zuidelijke mammoet, broedpalen voor scholeksters en alle overige onderwerpen

  •    •  
19-05-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
1197 keer bekeken
  •  
Zuidelijke mammoet

Dick Mol (l) en Jim van Dijk bij het model dat Jim maakte van de zuidelijke mammoet

© Rob Buiter

Hier volgt een overzicht van de overige reportages en interviews uit de uitzending van 21 mei 2023. Luister op de volgende startpunten:
11:05 - De Dinkel door het landschap van Twente
19:00 - Werken de broedpalen voor scholeksters?
1:10:20 - Herken de zang van de rietzanger 
1:43:15 - Krimpen van de meren
2:29:45 - Zuidelijke mammoet komt tot leven 

Zuidelijke mammoet komt tot leven 

twee mammoetmodellen

In opdracht van museum Historyland in Hellevoetsluis, maakte kunstenaar Jim van Dijk een reusachtige zuidelijke mammoet na. "En hij is echt niet uitgeschoten", bezweert Dick Mol, die het project wetenschappelijk begeleidde. "Deze voorouder van alle mammoeten was écht zo groot."

Broedpalen voor scholekster

Sabine Hoek (l) en Anke Bijkerk bij een 'scholeksterpaal'

Overal in het land zie je ze opduiken: speciale broedpalen voor scholeksters. Maar wat vinden de vogels daar zelf van? Anke Bijkerk en Sabine Hoek van Deltamilieu zoeken het uit!  

Cursus Vogelzang: Rietzanger

Op veler verzoek zenden we de komende weken onze cursus vogelzang uit. Deze serie was eerder te horen bij Vroege Vogels. Deze keer staat de rietzanger centraal. Waar de kleine karekiet heel staccato blijft zingen, in een vast ritme, is de rietzanger meer een jazzy drummertje. De rietzanger heeft uithoudingsvermogen. Geluidenjager Henk Meeuwsen heeft ooit een rietzanger op de band gezet die maar liefst vier uur aan één stuk doorzong.

Kenmerken van de zang:

  • Veel variatie en ook imitaties
  • Ritmisch
  • Houdt lang aan
  • 'De drummer van het riet'
Rietzanger

© Fotograaf: marcelbroek

Dinkel door Dinkelland

Door het landschap van Twente meandert de Dinkel, dwars door zandige heideterreinen, bloemrijke stroomdalgraslanden, broekbossen en boerenakkers. Komende zaterdag, in de volgende aflevering van Vroege Vogels TV, zijn we in het Dinkelland. En daar duiken we onder andere in de historie van het landschap. Voor de radio nam verslaggever Henny Radstaak alvast een voorproefje.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.