Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Zuid-Holland legt Chemours dwangsom op voor illegale lozing

  •  
30-08-2023
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
143 keer bekeken
  •  
Chemours, Dordrecht (c) ANP

De chemische fabriek Chemours in Dordrecht moet stoppen met het lozen van een bepaalde stof, anders krijgt het bedrijf een boete. Milieudienst DCMR heeft Chemours een zogeheten last onder dwangsom opgelegd, van 125.000 euro per geconstateerde overtreding. De fabrikant van kunststoffen ligt onder een vergrootglas na een recente tv-uitzending van Zembla.

In de uitzending 'de PFAS-doofpot' komt naar voren dat de leiding van DuPont, de voorloper van Chemours, jarenlang heeft verzwegen dat het stoffen in het water, de bodem en de lucht loosde die schadelijk zijn voor de gezondheid en het milieu. Naar aanleiding van die uitzending houdt Provinciale Staten van Zuid-Holland vrijdag een hoorzitting.

Betrapt is op een illegale lozing

De provincie maakte begin juli bekend dat Chemours betrapt is op een illegale lozing. Milieudienst DCMR, die namens Zuid-Holland toezicht houdt, kwam bij een meting van het afvalwater een stof tegen waar Chemours geen vergunning voor heeft: trifluorazijnzuur. Dat is een PFAS-verbinding die het RIVM onder de potentieel zeer zorgwekkende stoffen schaart.

Chemours kan het besluit van DCMR en de provincie om een dwangsom op te leggen aanvechten bij de rechter. Het is nog niet bekend of het bedrijf dat gaat doen.

Bron: ANP

Meer over:

chemours
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.