Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Zorrosprinkhaan duikt op in Rotterdam

theme-icon
Natuur
  •    •  
29-09-2023
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
30941 keer bekeken
  •  
zorrosprinkhaan

zorrosprinkhaan

© Gert Elbertsen

Een felgroene sprinkhaan met een zwart boevenmasker. Naar de herkomst van de naam ‘zorrosprinkhaan’ hoef je niet lang te raden. Het oorspronkelijke leefgebied van dit dier is zuidelijk Europa, maar Nieck Alderliesten trof tot zijn verbazing in 2021 een aantal dieren aan in de Rotterdamse wijk Schiebroek. Mogelijk speelt het tuincentrum in de buurt van de vindplaats een rol bij de introductie.

Mogelijke lifter op tuinplanten

Dé zorrosprinkhaan bestaat eigenlijk niet. Er zijn twee soorten; één leeft in het mediterane gebied, de ander in de Balkan. Ze zijn niet makkelijk uit elkaar te houden. Op dit moment wordt dan ook onderzoek gedaan welke soort de dieren in Schiebroek zijn. Hoe de sprinkhanen in Rotterdam zijn beland is ook nog niet bekend, maar er zijn vermoedens. In de buurt van de vindplek staat een tuincentrum. Nieck hoorde meermaals zorrosprinkhanen op het terrein van het bedrijf. Mogelijk dat de soort is meegelift tijdens de import van planten.  

zoeken naar zorrosprinkhaan

op zoek naar de zorrosprinkhaan. (v.l.n.r. Jeroen Hoeck, André de Baerdemaeker, Nieck Alderliesten)

© Gert Elbertsen

Onderdeel van stadsnatuur

Volgens ecoloog André de Baerdemaeker van Buro Stadsnatuur is de kans niet groot dat de zorrosprinkhaan enorm gaat uitbreiden, oftewel invasief wordt. Toch is dat wel een scenario waar rekening mee moet worden gehouden. De Rotterdamse populatie wordt daarom op de voet gevolgd. Aan de andere kant kun je volgens André de zorrosprinkhanen ook als onderdeel van de stadsnatuur zien: “Sommige soorten kunnen hier alleen leven omdat wij die kansen voor ze gecreëerd hebben”.

Thema's:

theme-icon
Natuur

Meer over:

sprinkhaan, rotterdam, stadsnatuur, zorrosprinkhaan
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.