Sfeerfoto van Vroege Vogels

Vroege Vogels

Elke vrijdag om 19.50 uur opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Grote aantallen hoornaars in Noord-Nederland

15 sep 2016
  •  
leestijd 1 minuten
hoornaars

© Hoornaars. Fotograaf: RuurdJellevdLeij

De grootste wespensoort van Nederland, de hoornaar, komt dit jaar in opvallend grote aantallen voor in delen van Friesland, Groningen, de kop van Overijssel en het noorden van Drenthe. Ze zijn ook agressiever dan normaal. Het is nog onduidelijk wat de oorzaak is.
Gilbert Braster van Wilca Systems & Services, die wespenbestrijding doet in Groningen, Friesland en Drenthe, zijn een recordaantal meldingen van hoornaarnesten binnengekomen. De teller staat dit jaar op ruim 60 nesten terwijl het aantal normaal op twee handen te tellen is.

Nesten

Hoornaars zijn vaak te vinden in de buurt van bloedende bomen waarbij ze drinken van het voedselrijke sap. Je kunt ze ook aantreffen in de buurt van vlinderstruiken waar ze jagen op vlinders, bijen, wespen en zweefvliegen. De insecten voeren ze aan hun larven. Normaal gesproken zijn hoornaars niet agressief, tenzij je in de buurt van hun nest komt. Dit jaar lijkt het dat ze zich agressiever gedragen dan in voorgaande jaren. Mogelijk dat de hoge temperaturen ze onrustig maken. Het is in ieder geval zaak om uit de buurt van een nest te blijven.
Deze hoornaars hebben een vogelhuisje omgetoverd tot een nest:
Tekst: Arnold van Vliet, De Natuurkalender, Wageningen University en Silvia Hellingman, Biocontrole Onderzoek en Advies
Lees meer op  Nature Today

Meer over:

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.