Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels
Vroege Vogels

Elke vrijdag vanaf 19.50u opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Cursus vogelzang: kleine karekiet

7 jul 2017
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Kleine karekiet - cursus vogelzang

© Fotograaf: Willem de Wolf

De karekiet zit in het riet (en roept zijn naam). De grote karekiet roept echt heel overtuigend zijn naam (KARRE-KARRE-KIET-KIET!). De kleine karekiet doet het iets rommeliger, maar ook bij hem hoor je duidelijk het staccato van zijn naam in het liedje.

'karre-karre-kiet-kiet-kiet'

De zang van de kleine karekiet kan oeverloos doorgaan. Hij wordt nog wel eens verward met de rietzanger, maar die is toch duidelijk minder ritmevast dan de kleine karekiet.
Kenmerken van de zang:
  • Roept zijn eigen naam, met veel variaties er tussendoor
  • kan lang aanhouden
  • duidelijk staccato ritme

Kleine karekiet

De kleine karekiet kom je op heel veel plaatsen tegen; als er maar riet groeit. Hij hoort tot de categorie die wel eens oneerbiedig 'KBV-tjes' wordt genoemd: 'kleine bruine vogeltjes'. En daar hebben we er best veel van, getuige ook de recente vogels uit deze zangcursus.
Met zijn bruine kleur valt de vogel niet zo op tussen het riet. De kleine karekiet is te herkennen aan zijn relatief lange snavel. Mannetje en vrouwtje hebben hetzelfde uiterlijk. Gerrie van der Meulen filmde een zingende kleine karekiet:

Meer over:

kleine karekiet

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar