Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

'Woningisolatie levert veel op, maar let op de kwaliteit'

  •    •  
30-08-2024
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
403 keer bekeken
  •  
rijtjeshuis

© pixabay

Energiebesparing, minder CO2-uitstoot, lagere rekening en hogere wooncomfort: woningisolatie kan een hele reeks positieve effecten hebben. Het hogere comfort kan volgens wetenschappelijk onderzoek zelfs gezondheidseffecten hebben. Drie planbureaus benoemen de voordelen in een gezamenlijk rapport, maar ze benadrukken dat de komende jaren beter moet worden gelet op de kwaliteit van isolatiemaatregelen.

Als er bijvoorbeeld te weinig aandacht is voor goede ventilatie, kan dat tot hitteproblemen leiden. Of bewoners zetten gewoon weer een raam open, waardoor de winst verloren gaat.

Minder energiearmoede door isolatie

Advertentie
Dit is reclame van STER

Het Centraal Planbureau (CPB), het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) en het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) zijn in het rapport vooral positief over isolatie. Ze kwamen naast de directe effecten ook indirecte voordelen tegen in de internationale literatuur. Zo kan isolatie leiden tot minder energiearmoede, wat vervolgens weer de gezondheid ten goede komt. "Minder energiearmoede kan stressgerelateerde gezondheidsklachten helpen voorkomen. Zo is energiearmoede-vermindering in verband gebracht met verbetering van de mentale gezondheid (waaronder depressie)", schrijven de onderzoekers.

Geïsoleerd huis

Wie in een beter geïsoleerd huis woont, zal vaak ook minder snel de neiging te hebben om in de kou te gaan zitten om kosten te besparen. Ook dat kan volgens het rapport indirect bijdragen aan de gezondheid, want te weinig verwarmen in het stookseizoen "kan leiden tot kou, vocht en schimmelproblematiek, met gezondheidseffecten tot gevolg". Mensen die er warm bijzitten, hebben bijvoorbeeld minder risico op luchtwegklachten.

De overheid wil dat 2,5 miljoen woningen tot en met 2030 beter worden geïsoleerd. De hoogste prioriteit gaat in het zogeheten Nationaal Isolatieprogramma naar de 1,5 miljoen meest tochtige woningen.

Het is nog onzeker of de doelen op tijd worden behaald. De krapte op de arbeidsmarkt kan in de weg zitten, waarschuwen de planbureaus.

Bron: ANP

Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

Omschrijving *

Typ hier je reactie...


0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (6)

hansdetorenkraai
hansdetorenkraai
14 sep. 2024 - 8:56
Onzin dat verbieden als je ook maar een beetje verstand hebt van reclame is dat het merkgerelateerd is en dat er niemand is die meer benzine gaat gebruiken hooguit van leverancier wisselen. Volslagen waanzin deze goedbedoelde actie lost werkelijk niets anders op dan een gevoel iets te doen wat totaal zinloos is en er goed uit ziet voor de bühne.
Algra12345
Algra12345
13 sep. 2024 - 15:26
Deze reactie is verwijderd
Markzelluf
Markzelluf
13 sep. 2024 - 12:38
Eerlijk gezegd denk ik dat ik niet meer auto ga rijden als ik reclame van Shell zie. Ik ga daarentegen wel meer zin in vakantie krijgen als ik foto's van verre oorden te zien krijg. En ik moet de 'lekkere trek' onderdrukken bij reclames van sommige hapjes en drankjes. Vakanties, zeker vliegvakanties, en consumptie - zeker van vlees en alcohol - hebben nogal wat nadelige sociale en ecologische gevolgen. Verbieden we wel de juiste reclames?
1 Reactie
vdbemt
vdbemt16 sep. 2024 - 20:11
Fossiel is niet alleen benzine. Het is ook gas, kolen en olie. Als je als land naar de duurzame alternatieven toe wilt, is het tegendraads om voor fossiel reclame te blijven maken.
Frits Jansen
Frits Jansen
13 sep. 2024 - 11:16
Ik dacht dat voor sigarettenreclame een soortgelijke discussie woedde, en dat toen is gezegd dat voor een legaal vergelijkbaar product reclame gemaakt moet blijven kunnen. Deze reclame dient ook niet om benzinegebruik te stimuleren maar voor de concurrentiestrijd. Een verbod speelt de grote spelers in de kaart want die kennen de mensen toch wel. Volgens onze Grondwet geldt overigens geen vrijheid van meningsuiting voor handelsreclame.
Backtobasics
Backtobasics
13 sep. 2024 - 8:15
Den Haag is tegenwoordig een stuk prettigere en creatievere stad dan Amsterdam, die nog de wel naam heeft "links en vooruitstrevend" te zijn maar in werkelijkheid bevolkt wordt door massatoeristen en oerconservatieve yuppen.
2 Reacties
Frits Jansen
Frits Jansen13 sep. 2024 - 12:27
De oerconservatieve yup, een nieuw fenomeen. Was YUP geen afkorting voor "young urban professional"? Rijkdom hoort er wel bij, maar ik moet nadenken of conservatisme er wel bij hoort.
Backtobasics
Backtobasics13 sep. 2024 - 14:49
@Frits Jansen Inderdaad Yup is een "young urban professional", en waarschijnlijk is door de grote invloed van financieele (of gerelateerde) instellingen in Amsterdam het conservatisme daar ook steeds meer binnengeslopen. Als je je een beetje verdiept in deze instellingen, kom je er al snel achter dat er veelal conservatieve krachten achter zitten.
Robbin_T
Robbin_T
13 sep. 2024 - 7:56
Mooie foto. “Als je af wilt van fossiele brandstoffen, dan stop je met reclames die fossiele brandstofgebruik promoten.” Precies. Ik ga echt niet meer tanken met mijn auto als ik niet overal abri's zie met reclames voor Shell. Net zoals dat niemand meer rookt sinds er geen tabaksreclame meer is. Heeft er iemand trouwens ooit reclame gemaakt voor het gebruik van aardgas?
5 Reacties
Vuurrood
Vuurrood13 sep. 2024 - 8:32
Robbin: Heeft er iemand trouwens ooit reclame gemaakt voor het gebruik van aardgas? Onze eigen regering toenmaals! Heel Nederland moest aan het aardgas! Voor miljoenen aan overheidscampagnes zijn er toen gevoerd!
Anna R. Chist
Anna R. Chist13 sep. 2024 - 9:33
[Heeft er iemand trouwens ooit reclame gemaakt voor het gebruik van aardgas?] Ow zeker wel, met een liedje erbij. Kan hem niet op yt vinden maar wel andere reclames voor aardgas.
Robbin_T
Robbin_T13 sep. 2024 - 9:47
@Vuurrood Daar heb je helemaal gelijk in. Helaas dat dat niet nog een keer lukt met de overstap naar warmtepompen.
Zandb
Zandb13 sep. 2024 - 9:55
Robbin U betaalt liever veel meer voor uw benzine omdat er reclame gemaakt wordt (en vooral ook dat er gesponsord wordt) die nutteloos is?
Redskibeat
Redskibeat13 sep. 2024 - 10:15
@Anna, Klopt in de jaren 60-70 was er de 'Gasbel-campagne' die mensen moest overtuigen over te stappen op gas zijnde schonere energie dan kolen. Welke muziek er onder zat, weet ik niet meer. In 1938 was er al een gasreclame met het liedje "Gasch is niet duur". In de jaren 80 was er een liedje 'Van Aigen Bodem' over de gevolgen van de gaswinning van de Groningse groep De Tuutjefloiters.
BNNVARA LogoWij zijn voor