Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels

Vroege Vogels

Vanaf 20 maart om 19.55 uur opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur opradio1

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Wolf is ongezien vrijwel permanent aanwezig in Nederland

16 jan 2018
  •  
leestijd 3 minuten
wolf

© bron: pixabay

De afgelopen maand heeft een van origine Duitse tweejarige wolvin ongezien door Nederland gezworven. Hierbij deed zij vrijwel alle oostelijke provincies aan en zelfs nog een stukje van Noord-Brabant om uiteindelijk in België te belanden.

Via Nederland naar België

De wolvin is oorspronkelijk afkomstig uit Mecklenburg-Vorpommern in Duitsland. Daar heeft ze een halsbandzender gekregen en is ze Naya genoemd. Door de zender kon haar route nauwkeurig gereconstrueerd worden. De wolvin liep door  Overijssel, Drenthe, Gelderland, Brabant en Limburg is ze inmiddels in België aangekomen. Daar is ze officieel de eerste wolf in honderd jaar.
De Technische Universiteit Dresden en Wageningen Environmental Research (WENR) werkten samen om de gangen van de wolvin in de gaten te houden. Onderzoeker Hugh Jansman van WENR heeft enkele plekken waar Naya meerdere uren heeft doorgebracht achteraf onderzocht om informatie te krijgen over het dieet (welke prooidieren zijn aangetroffen) en de slaapplaatsen (wat zijn de kenmerken van de locaties waar Naya zich overdag graag terugtrok). 
Kaart wolvin Naya

© Kaart: Google Maps

De wolvin kwam op 19 december 2017 Overijssel binnen. Daarna liep ze naar het zuiden door Gelderland, Brabant en Limburg. Ze verbleef op sommige plekken wel enkele dagen. Op 3 of 4 januari komt ze aan in België. 

Prooien van de wolvin

Op dit moment worden DNA-monsters van gedode schapen op het laboratorium van WENR onderzocht om te kijken of deze dieren daadwerkelijk door een wolf zijn gedood. Hugh Jansman: "In het veldonderzoek hebben we vastgesteld dat Naya natuurlijke prooien heeft gegeten, zoals reeën en waarschijnlijk ook haasachtigen. Daarnaast onderzoeken we nu of Naya inderdaad schapen heeft gedood."

Permanente aanwezigheid

Hiervoor waren al meldingen van andere wolven op verschillende plaatsen in Nederland. Met deze jongste bezoekster heeft Nederland het afgelopen half jaar een vrijwel permanente aanwezigheid van wolven gehad. Bijzonder is dat de aanwezigheid van wolven zo weinig is opgemerkt, ondanks onze winterse open begroeiing weten zij zich ongezien te verplaatsen en overdag schuil te houden.

Schuw

Met name de provincies Drenthe, Overijssel en Gelderland werden bezocht. In het dichtbevolkte Nederland blijkt dat de menselijke drukte en wegendichtheid geen onoverkomelijke belemmering voor wolven vormt, hoewel het wel een risico blijft.
Wolven zijn schuwe dieren die mensen vermijden. Wolven zijn dan ook vooral ’s nachts actief en lopen dan ook langs en door onze menselijke omgeving. Wegen worden gemakkelijk overgestoken, rivieren overgezwommen of door middel van een brug of tunnel gepasseerd. Overdag trekken ze zich terug in een rustig bosje, of zelfs in een maïsveld.

Nieuw territorium

De jonge wolven die Nederland bezoeken zijn op zoek naar een nieuw territorium. Ze zijn afkomstig uit Duitsland waar een groeiende populatie wolven leeft. Tot nu toe heeft nog geen wolf zich permanent gevestigd in Nederland. Mocht dat wel gebeuren, dan is het zaak om in het territorium van de wolf maatregelen te nemen om te voorkomen dat wolven bij schapen en geiten kunnen komen. Het plaatsen van schrikdraad en/of kuddewaakhonden is een effectieve manier om schapen te beschermen en te zorgen dat wolven blijven jagen op wilde dieren. Wolven zijn bij wet beschermd.
Bron: Wolven in Nederland,  Wageningen Environmental Research , Nature Today

Meer over dit onderwerp

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.