Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Wolf is ongezien vrijwel permanent aanwezig in Nederland

  •  
16-01-2018
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
507 keer bekeken
  •  
wolf

© bron: pixabay

De afgelopen maand heeft een van origine Duitse tweejarige wolvin ongezien door Nederland gezworven. Hierbij deed zij vrijwel alle oostelijke provincies aan en zelfs nog een stukje van Noord-Brabant om uiteindelijk in België te belanden.

Via Nederland naar België

De wolvin is oorspronkelijk afkomstig uit Mecklenburg-Vorpommern in Duitsland. Daar heeft ze een halsbandzender gekregen en is ze Naya genoemd. Door de zender kon haar route nauwkeurig gereconstrueerd worden. De wolvin liep door  Overijssel, Drenthe, Gelderland, Brabant en Limburg is ze inmiddels in België aangekomen. Daar is ze officieel de eerste wolf in honderd jaar.
De Technische Universiteit Dresden en Wageningen Environmental Research (WENR) werkten samen om de gangen van de wolvin in de gaten te houden. Onderzoeker Hugh Jansman van WENR heeft enkele plekken waar Naya meerdere uren heeft doorgebracht achteraf onderzocht om informatie te krijgen over het dieet (welke prooidieren zijn aangetroffen) en de slaapplaatsen (wat zijn de kenmerken van de locaties waar Naya zich overdag graag terugtrok). 
Kaart wolvin Naya

© Kaart: Google Maps

De wolvin kwam op 19 december 2017 Overijssel binnen. Daarna liep ze naar het zuiden door Gelderland, Brabant en Limburg. Ze verbleef op sommige plekken wel enkele dagen. Op 3 of 4 januari komt ze aan in België. 

Prooien van de wolvin

Op dit moment worden DNA-monsters van gedode schapen op het laboratorium van WENR onderzocht om te kijken of deze dieren daadwerkelijk door een wolf zijn gedood. Hugh Jansman: "In het veldonderzoek hebben we vastgesteld dat Naya natuurlijke prooien heeft gegeten, zoals reeën en waarschijnlijk ook haasachtigen. Daarnaast onderzoeken we nu of Naya inderdaad schapen heeft gedood."

Permanente aanwezigheid

Hiervoor waren al meldingen van andere wolven op verschillende plaatsen in Nederland. Met deze jongste bezoekster heeft Nederland het afgelopen half jaar een vrijwel permanente aanwezigheid van wolven gehad. Bijzonder is dat de aanwezigheid van wolven zo weinig is opgemerkt, ondanks onze winterse open begroeiing weten zij zich ongezien te verplaatsen en overdag schuil te houden.

Schuw

Met name de provincies Drenthe, Overijssel en Gelderland werden bezocht. In het dichtbevolkte Nederland blijkt dat de menselijke drukte en wegendichtheid geen onoverkomelijke belemmering voor wolven vormt, hoewel het wel een risico blijft.
Wolven zijn schuwe dieren die mensen vermijden. Wolven zijn dan ook vooral ’s nachts actief en lopen dan ook langs en door onze menselijke omgeving. Wegen worden gemakkelijk overgestoken, rivieren overgezwommen of door middel van een brug of tunnel gepasseerd. Overdag trekken ze zich terug in een rustig bosje, of zelfs in een maïsveld.

Nieuw territorium

De jonge wolven die Nederland bezoeken zijn op zoek naar een nieuw territorium. Ze zijn afkomstig uit Duitsland waar een groeiende populatie wolven leeft. Tot nu toe heeft nog geen wolf zich permanent gevestigd in Nederland. Mocht dat wel gebeuren, dan is het zaak om in het territorium van de wolf maatregelen te nemen om te voorkomen dat wolven bij schapen en geiten kunnen komen. Het plaatsen van schrikdraad en/of kuddewaakhonden is een effectieve manier om schapen te beschermen en te zorgen dat wolven blijven jagen op wilde dieren. Wolven zijn bij wet beschermd.
Bron: Wolven in Nederland,  Wageningen Environmental Research , Nature Today

Meer over:

wolf, nederland
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (8)

Anonymous
Anonymous24 jan. 2018 - 22:53

Prachtig de wolf, zo''n mooi dier, gelukkig tijdens geboorte niet ingeprent op de mens, houden in principe afstand. In Polen zijn er al zolang speciale hondenrassen die de kudde beschermen tegen wolven, een wolf als ieder dier is een opportunist dus zal een onbewaakte kudde uiteraard aanvallen. Dus in Amerika moeten ze dat ook weten, zo triest dat ze gewoon die honden niet inzetten bij de kudde. Door de eeuwen heen heeft de Wolf het hoe dan ook gedaan, bijna uitgeroeid. Dit prachtige Dier dat leeft in een Roedel met strenge hiërarchie, dat is het mooie, want anders zouden er constant gevechten ontstaan over b.v. het eten. Het waarom maakt mij kwaad. Er zijn maatregelen die getroffen kunnen worden. Ik hoop dat de Boeren nu alvast maatregelen gaan nemen, in samenwerking met de overheid lijkt mij. Ik vind het een van de mooiste wilde Dieren! We moeten gaan voor de Wolf, no doubt!!!

Daniëlle Termijn
Daniëlle Termijn22 jan. 2018 - 23:10

Zeer waardevol om deze wolvin Naya te kunnen volgen en wat mij eigenlijk nog nooit echt te oren is gekomen is het bewust opzoeken van militaire terreinen.  Zeer logisch nu ik er over nadenk en heeft met de ingebouwde angst voor mensen te maken en meen dat dit generatie op generatie zal zijn meegekregen. Zou hierbij epigenetica ook een rol spelen ? Met fascinatie en respect volg ik de terugkeer van de wolf in ons land. Graag deel ik hierbij ook een pas uitgegeven boek :  The First Domestication, How Wolves and Humans Coelvolved.

foelyzip
foelyzip21 jan. 2018 - 10:20

Mooi nieuws, werkt de ecologische hoofdstructuur toch wel. Ik zag ook op waarneming.nl dat er ook een waarneming was van een wolf op de Stabrechtse Heide bij Eindhoven met een vraagtekening. Een recreant zag een groep vluchtende reeen met een hondachtig dier, waarvan hij dacht, dat het een wolf was erachter aan! Ben benieuwd. Het gebied onder Eindhoven ( Stabrechtse Heide, Leenderheide, Malpie, Plateaux en dan het kanaal in Belgie is behoorlijk uitgestrekt en biedt genoeg mogelijkheden, om ongezien te verblijven.

Anonymous
Anonymous17 jan. 2018 - 14:56

ik ben gek op de natuur en ben best wel wat gewend, maar als ik zie wat voor een bloedbad (waarschijnlijk) zij heeft aangericht bij de schapen die achter ons land liepen zou ik niet blij zijn als zij nog een keer langskomt. Dit zijn wilde dieren dus van een vreedzaam samenleven zal geen sprake zijn.

meverkruisen
meverkruisen17 jan. 2018 - 14:44

Ik hoop van harte dat deze prachtige dieren zich hier weer gaan vestigen en dat wij voldoende hart en verstand hebben om een vreedzaam samenleven mogelijk te maken.Wat mij betreft: Welkom schoonheid!

LidideBoer
LidideBoer17 jan. 2018 - 13:03

Wat prachtig om te horen dat ze nu ook ons land bezoeken en al wat langer.Ik hoop dat ze haar met rust laten en dat ze misschien ook nog eens langs komt in Noord Holland.Lidi

Anonymous
Anonymous16 jan. 2018 - 19:59

Is de exacte gps-track van de wolvin ergens beschikbaar? Ik ben nieuwsgierig naar de precieze route.

annewolf
annewolf16 jan. 2018 - 14:48

Prachtige dieren mijn naamgenoten!!! Voor mij mogen ze er zijn! Slim zijn ze ook om al geruime tijd ongezien in Nederland te hebben rondgereisd......laat het zo maar blijven...!!

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.