Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels
Vroege Vogels

Nieuw TV-seizoen start april 2022npo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Speuren naar wolven

5 jan 2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
wolf2

© Jeroen Kloppenburg. Fotograaf: Jeannette Parramore

Dat wolven ons land aandoen is allang geen nieuws meer, maar een wandelaar zal er zelden eentje zien. Wolven zijn schuw en leggen grote afstanden af. Maar elke wolf laat sporen na: pootafdrukken en uitwerpselen. Met een beetje kennis en geluk kom je die wél tegen.

Spoorzoeken

In individuele prenten (pootafdrukken) zijn al diverse aanknopingspunten van de soort te ontdekken. Zoals de grootte (wolf is GROOT), maar ook in bijvoorbeeld stand tenen en algehele vorm van de prent. Daarnaast loopt een hond heel anders rond in het landschap dan een wolf doet. Denk maar eens aan een hond die blij is dat die zich eindelijk even buiten mag uitleven en overal nieuwe en interessante geurtjes ruikt. Een wolf moet veel zuiniger omgaan met zijn energie...
wolf1
Pootafdruk van een wolf in gips. Fotograaf: Jeannette Parramore
De uitwerpselen van een wolf zijn flink en liggen vaak op strategische plekken: een kruising van twee paden bijvoorbeeld. De geur van wolvenuitwerpselen is héél specifiek, moeilijk te omschrijven maar niet vergelijkbaar met hondenpoep bijvoorbeeld. En je zou er zomaar restanten van bijhoeven van ree of wild zwijn in kunnen vinden.
Wolvendrol

© Bron: Jeroen Kloppenburg, Weylin Tracking

Meer over:

wolvensporen

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar