NPO
Sfeerfoto van Vroege Vogels

Vroege Vogels

Elke vrijdag om 19.50 uur opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Wisent houdt landschap open

15 feb 2018
  •  
leestijd 1 minuten
Wisentsporen

© foto: Hans van Dijk

Ruim tien jaar lopen er nu wisenten in natuurgebied het Kraansvlak, deel van Nationaal Park Zuid-Kennemerland. In 2007 is de Europese bizon hier uitgezet om samen met een kudde konikpaarden het duingebied open te houden. Meerjarig onderzoek is gedaan om te zien of de wisenten zonder bijvoeding zich hier staande kunnen houden en of het gebied daadwerkelijk opener is geworden.

Kardinaalsmuts

In het Kraansvlak stond in 2007 bijvoorbeeld veel meer kardinaalsmuts dan nu. Met observaties in het veld is vastgesteld dat de wisenten de bast schillen met hun tanden. Daardoor sterft de struik af en wordt door de wisent omgeduwd. Dat geeft weer ruimte aan nieuwe pioniervegetatie of geeft plekken waar de wisenten een zandbad kunnen nemen.

Bedreigde diersoort

Wisenten werden voor hun komst naar het Kraansvlak vooral gezien als bosdieren. Yvonne Kemp van ARK Natuurontwikkeling die het onderzoek mede heeft gedaan de afgelopen jaren concludeert nu dat de wisent ook zonder bijvoeding uitstekend gedijt in het halfopen duingebied. Dat biedt mogelijkheden voor andere gebieden in Europa om de nog altijd met uitsterven bedreigde wisent te beschermen. In Nederland lopen sinds enkele jaren ook wisenten op de Veluwe en de Maashorst.     
Bekijk de reportage die Vroege Vogels TV maakte over het onderzoek. Hier werd onderzocht hoe de wisenten reageren op recreanten, zoals wandelaars en paardrijders.

Meer over:

, , ,

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.