Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Wisenten op de wandelpaden

  •  
23-11-2017
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
61 keer bekeken
  •  
P1366112_frame_2013
Op de wandelpaden van het Kraansvlak kunnen bezoekers een kudde wisenten tegenkomen. De grazers zijn naar de Kennemerduinen gebracht om het gebied open te houden. Maar hoe reageren de grote dieren op recreanten in het gebied?
De Europese bizon komt uit Polen. Ze leven daar in uitgestrekte gebieden waar ze vrijwel geen mens tegen het lijf lopeen. Er is daarom weinig bekend over de reactie van de wisenten op mensen. Wat doet een wisent bijvoorbeeld als er ineens een jogger voorbij rent? Schrikken ze op van een ruiter te paard of van een fietser?

Interactie

Omdat wisenten vrij rondlopen in Nederlandse natuurgebieden onderzoekt ARK natuurontwikkeling samen met de Universiteit Utrecht de interactie tussen mens en wisent. Vorig jaar werd de reactie van de grazers op wandelaars, joggers en fietsers getest en dit jaar kijken de onderzoekers naar de interactie met ruiters en honden aan de lijn. Een conclusie is al getrokken: vijftig meter afstand van een wisent is veilig.

Goed voor de bij

De wisenten lopen nu tien jaar in het Kraansvlak. In deze tijd is het landschap aanzienlijk gevarieerder geworden. Door de zandbaden die de wisenten nemen, is er een ideaal leefgebied voor bijen ontstaan.
De resultaten van het onderzoek zijn ook te lezen in themanummer van het vakblad natuur, bos, landschap van oktober 2017.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (1)

kruysen
kruysen29 nov. 2017 - 14:48

Beste mensen,Ik loop veel met mijn hond over de Campinaheide en daar loopt een kudde wilde paarden. Daar heb ik meerdere onprettige ervaringen mee en ik ben bang voor ze. Ik neem een verrekijker mee en ontloop ze zoveel mogelijk. Maar als ze opeens midden op het pad staan met links een meer en rechts een moerasbos dan valt er weinig te ontlopen. Dan moet je er dwars doorheen óf kilometers omlopen (na al uren gelopen te hebben). Beide opties al eens geprobeerd, erdoorheen lopen resulteerde in een voor mij angstige achtervolging en optie twee in uitgeput thuiskomen, net voor donker. Ik geloof helemaal  niets van de opgewekte praatjes van de onderzoekers. Monique

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.