NPO
Sfeerfoto van Vroege Vogels

Vroege Vogels

Elke vrijdag om 19.50 uur opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Wisenten op de wandelpaden

23 nov 2017
  •  
leestijd 1 minuten
P1366112_frame_2013
Op de wandelpaden van het Kraansvlak kunnen bezoekers een kudde wisenten tegenkomen. De grazers zijn naar de Kennemerduinen gebracht om het gebied open te houden. Maar hoe reageren de grote dieren op recreanten in het gebied?
De Europese bizon komt uit Polen. Ze leven daar in uitgestrekte gebieden waar ze vrijwel geen mens tegen het lijf lopeen. Er is daarom weinig bekend over de reactie van de wisenten op mensen. Wat doet een wisent bijvoorbeeld als er ineens een jogger voorbij rent? Schrikken ze op van een ruiter te paard of van een fietser?

Interactie

Omdat wisenten vrij rondlopen in Nederlandse natuurgebieden onderzoekt ARK natuurontwikkeling samen met de Universiteit Utrecht de interactie tussen mens en wisent. Vorig jaar werd de reactie van de grazers op wandelaars, joggers en fietsers getest en dit jaar kijken de onderzoekers naar de interactie met ruiters en honden aan de lijn. Een conclusie is al getrokken: vijftig meter afstand van een wisent is veilig.

Goed voor de bij

De wisenten lopen nu tien jaar in het Kraansvlak. In deze tijd is het landschap aanzienlijk gevarieerder geworden. Door de zandbaden die de wisenten nemen, is er een ideaal leefgebied voor bijen ontstaan.
De resultaten van het onderzoek zijn ook te lezen in themanummer van het vakblad natuur, bos, landschap van oktober 2017.

Meer over:

,

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.