Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Wintergrazers, Schiphol, de fenolijn en overige radio-onderwerpen

  •  
13-12-2019
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Grote zaagbek

Vrouwtje grote zaagbek met vis.

© Fotograaf: gerkevisser

Toekomst van onze luchtvaart

Het uur U voor de Nederlandse luchtvaart is aangebroken. De komende maanden wordt de toekomst bepaald van onder andere vliegveld Schiphol en Lelystad. Minister Cora van Nieuwenhuizen wil dat de Amsterdamse luchthaven mag blijven groeien. Maar de weerstand tegen dit idee groeit ook met de dag. Voor de minister in januari met haar luchtvaartvisie komt, zal de commissie Remkes nog met nieuwe stikstofcijfers komen met betrekking tot Schiphol. Allereerst debatteert de Tweede Kamer maandag over een voorstel van GroenLinks. Wat die partij betreft maakt het kabinet het reizen per trein goedkoper en sneller, en het reizen per vliegtuig duurder. 
Schiphol - publiek domein

© PIxabay, hpgruesen

Herbert Prins strijdt tegen stropers

Eind oktober nam ecoloog Herbert Prins afscheid als hoogleraar in Wageningen. Behalve de honderden studenten die hij begeleidde was hij vaak te vinden in Afrikaanse landen, waar hij veldwerk deed en in de natuurbescherming belandde. En nog steeds, na bijna veertig jaar, is hij actief in de strijd tegen stropers.

Duizenden plantenzaden

De grootste particuliere plantenzadenverzameling van Nederland is te vinden in Tilburg. Jan van de Wiel is al tientallen jaren geboeid door de grote hoeveelheid vormen van plantenzaden. In zijn huis heeft hij een verzameling van duizenden soorten. Vroege Vogels Televisie ging ook al eens op bezoek bij deze plantenzadenverzamelaar.

Grazen in de winter

Terwijl de meeste paarden en koeien in de winter naar binnen gaan blijven hun (semi)wilde soortgenoten als konikpaarden en Schotse Hooglanders buiten. Zij zijn beter bestand tegen de kou en zijn flexibel. Ze passen vacht, gedrag en spijsvertering aan, naar de omstandigheden van het seizoen. Wouter Slors beheert al jaren de galloway runderen in het Naardermeergebied. Ook deze koeien grazen jaarrong in dit gebied. Wat doet dat met de natuur? En hoe zou het Naardermeer uitzien als de galloways in de winter weggehaald zouden worden?

Fenolijn 035-6711338

Talloze bloeiende planten, maar ook nijlganzen met kuikens zijn zondag te horen op ons antwoordapparaat van de natuur. Verder worden de eerste grote zaagbekken gemeld. Dat zijn grote langwerpige eenden, die in Scandinavië en Rusland broeden en in onder andere in Nederland overwinteren.

Luister zondag naar alle eerste- en laatstelingen op de Vroege Vogels fenolijn, op 035-6711338.

Meer over:

fenolijn, zaagbek
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.