Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels
Vroege Vogels

Elke vrijdag vanaf 19.50u opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Duizenden plantenzaden

4 dec 2018
  •  
leestijd 1 minuten
zaadjes 2
In Tilburg is de grootste particuliere plantenzadenverzameling van Nederland te vinden. Jan van der Wiel, lid van de KNNV-Tilburg, is al tientallen jaren geboeid door de vormenrijkdom van de plantenzaden. In zijn huis heeft hij een verzameling van duizenden soorten. Vroege Vogels gaat met hem op pad op zoek naar nieuwe zaden voor zijn collectie.

Onderscheid

Plantensoorten zijn van elkaar onderscheiden door te kijken naar het uiterlijk van de plant, maar ook door de vorm van de zaden te bestuderen. Elke zaadvorm is uniek. Met het blote oog zijn die verschillen soms lastig te zien, maar onder een microscoop gaat een wonderlijke wereld met de meest fantastische vormen voor je open. Het gaat om de vorm van het plantenzaad, maar ook om de kleur.

Migrerende zaden

Jan van der Wiel oogst plantenzaden in heel Nederland. Soms vindt hij zelfs nieuwe plantensoorten voor Nederland tijdens het zoeken naar zaden. Die nieuwe soorten kunnen in Nederland terechtkomen via de verspreiding door de wind of door vogels. Ook de mens speelt een prominente rol. Zo ontdekte Jan diverse soorten in zijn omgeving, die oorspronkelijk in zuidelijke landen voorkomen en vermoedelijk onbewust door mensen zijn meegebracht. Vorig jaar ontdekte hij vlakbij zijn huis de plant kransgras, een relatief nieuwe soort voor Nederland. Ook ontdekte hij hier donzig klaproos, ook wel Marokkaans papaver genoemd.
Jan van der Wiel is niet alleen van de plantenzaden, ook is hij betrokken bij de plantenwerkgroep van de KNNV en hij stelde met anderen de veldgids over mossen samen.

Meer over:

plantenzaden

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar