Vroege Vogels

Winter is het vlinderseizoen

  •  
26-03-2021
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
524 keer bekeken
  •  
Leuk en aardig die vlinders in de zomer, maar het echte werk gebeurt in de winter! Hoewel veel mensen vlinders met het voorjaar en de zomer associëren, zijn dit vooral de dagvlinders. In Nederland zijn er zo'n 60 dagvlinders, maar wel zo'n 2400 soorten vlindersoorten in totaal! Sommige nachtvlinders en microvlinders hebben hun 'broedseizoen' juist in de winter.

Overwinteren

Wie veel vlindersoorten wil zien, moet dus eigenlijk op zoek in de winter. Alle vlinders moeten de winter doorkomen, maar elke soort heeft zo zijn eigen tactiek. Sommige vlinders overwinteren als eitje, andere als rups en weer andere als pop. Er zijn ook soorten die overwinteren als volwassen vlinder.
20210326_TV_microvlinders

Zachte winters

Je ziet vlinders vooral vliegen met warmer weer, dus je zou denken dat warme winters voordelig kunnen zijn voor deze insecten. Toch geldt dat voor de meeste soorten niet. Ze zijn perfect aangepast aan de koudere winters en kunnen juist verdrogen en rotten bij hogere temperaturen in de wintermaanden. De rups van de kommabladroller beschermt zichzelf bijvoorbeeld tegen vorst met zijn spinsel. Ook worden vlinders soms te vroeg wakker uit hun winterrust. Wanneer het hierna weer gaat vriezen, sterven ze. 

Meer over:

vlinders, winter
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.