Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Wiersma wil ook dat andere sectoren minder stikstof uitstoten

  •    •  
17-01-2025
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
276 keer bekeken
  •  
stikstof_industrie_mest_vliegtuig_bouw

© Bron Pixabay

Landbouwminister Femke Wiersma kijkt nadrukkelijk ook naar andere sectoren dan de landbouw om de stikstofuitstoot te verminderen. Volgens Wiersma zijn er na een impactvolle uitspraak van de Raad van State "aanvullende stappen" nodig, ook in bijvoorbeeld de luchtvaart. Toch stoot de landbouw als sector veruit de meeste stikstof uit.

Het kabinet maakt zich grote zorgen over een uitspraak van de Raad van State, waardoor schuiven met stikstofruimte binnen bestaande vergunningen veel lastiger wordt. Deze methode, ook wel 'intern salderen' genoemd, bood nog wat mogelijkheden voor bijvoorbeeld de bouw. Nu ook dit lastiger wordt, komt het kabinet met een speciaal kernteam van ministers dat een oplossing moet zoeken.

Structurele oplossing voor stikstofcrisis

Advertentie
Dit is reclame van STER

Deze ministeriële commissie moet officieel nog worden opgericht. Waarschijnlijk zullen naast Wiersma ten minste de ministers Mona Keijzer (Ruimtelijke Ordening) en Barry Madlener (Infrastructuur) plaatsnemen in de werkgroep. Wiersma wil met haar collega's zoeken naar een "structurele oplossing", maar wil van de boeren niet "het onmogelijke vragen".

Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek wordt er in Nederland jaarlijks ongeveer 150 miljoen kilo stikstof uitgestoten. Ongeveer 100 miljoen kilo daarvan is ammoniak, wat voor 90 procent uit de landbouw komt. De overige 50 miljoen kilo, bestaande uit stikstofoxiden, komt vooral uit het verkeer (34 procent) de industrie (14 procent) of de binnenvaart (13 procent). Ook hier heeft de landbouw een klein aandeel (2,5 procent) in. Al met al is de landbouw verantwoordelijk voor ruim 60 procent van de totale stikstofuitstoot.

Stikstofaanpak

Wiersma veegde na haar aantreden afgelopen zomer al snel de stikstofaanpak van het vorige kabinet van tafel, zonder daar al concrete nieuwe plannen tegenover te stellen. Zij vestigt haar hoop op innovaties waarmee boeren hun uitstoot kunnen verminderen. Daar wil zij 2,5 miljard euro voor beschikbaar stellen, hoewel lang niet zeker is of deze aanpak standhoudt bij de rechter. Vaak beloven deze nieuwe snufjes meer dan ze daadwerkelijk opleveren.

De rechtbank in Den Haag kan de zorgen van het kabinet volgende week nog verder vergroten. Dan is de uitspraak in een rechtszaak die is aangespannen door Greenpeace. De milieuorganisatie eist maatregelen om de stikstofneerslag veel sneller omlaag te brengen.

Bron: ANP

Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

Omschrijving *

Typ hier je reactie...


0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (7)

Joop1961
Joop1961
14 aug. 2024 - 12:49
Shell.. de meest smerigste lafste met bloed aan hun handen koninklijk genoemd , dus met toestemming van ons koningshuis ( plus aandelen) , over lijken gaand bedrijf dat lak heeft aan ( inheemse ) mensen natuur en alles wat daar in leeft. Ze zouden nu nog door n rechter veroordeeld moeten worden. Maar ja ik denk dat n nederlandse rechter dit niet aandurft ivm in diskrediet brengen van de blanke man en zeker als het om dat vieze koningshuis gaat .
Rolf Knots
Rolf Knots
14 aug. 2024 - 12:30
Jammer dat de werkelijke oorzaak van het ontstaan van dit stinkende teerachtige asfaltmeer niet wordt genoemd. Tijdens de wereldoorlog had Nederland en haar allianties snel veel brandstof nodig voor haar gevechts-vliegtuigen en -boten. Daarvoor werden tankers met ruwe olie verscheept naar curaçao (en deels ook Aruba) waar snel een raffinaderij uit de grond werd gestamd om de ruwe olie te kunnen raffineren tot kerosine, diesel en benzine. Het dikke teerachtige restant werd in een dal gestort. Op bepaalde hete dagen werd en wordt de teerstank verspreid over de woongebieden daar dichtbij, o.a. waar wij woonden. R.D.
Rolf Knots
Rolf Knots
14 aug. 2024 - 12:15
Jammer dat de werkelijke oorzaak van het ontstaan van dit stinkende teerachtige asfaltmeer niet wordt genoemd. Tijdens de wereldoorlog had Nederland en haar allianties snel veel brandstof nodig voor haar gevechts-vliegtuigen en -boten. Daarvoor werden tankers met ruwe olie verscheept naar curaçao (en deels ook Aruba) waar snel een raffinaderij uit de grond werd gestamd om de ruwe olie te kunnen raffineren tot kerosine, diesel en benzine. Het dikke teerachtige restant werd in een dal gestort. Op bepaalde hete dagen werd en wordt de teerstank verspreid over de woongebieden daar dichtbij, o.a. waar wij woonden. R.D.
Baloemparoempaloempa
Baloemparoempaloempa
14 aug. 2024 - 9:17
Ze storten dat dan ook gewoon ergens haha. Het is vreemd dat gewone burgers overal voor moeten betalen en zich aan eindeloos veel regels moeten houden. Maar een groot bedrijf mag gewoon 'twee miljoen ton teer dumpen'. Ik werd eens beboet omdat ik een kauwgum liet vallen, uit mijn hand en ze dachten dat ik dat expres deed Als ik Shell meneer ben, mag ik twee miljoen ton kauwgum laten vallen? In een gaaf landje, dat ooit een gave kolonie was?
wong
wong
14 aug. 2024 - 8:57
Shell heeft wel degelijk gezorgd voor welvaart op Curaçao. Hoewel voornamelijk voor eigen mensen. Toen in de zestiger jaren duidelijk werd dat de raffinaderij zeer verouderd was door falend innovatiebeleid werd besloten om met de stille trom te vertrekken. Na verlaging van de salarissen van het inheems personeel, ten faveure van de Europese Nederlanders, sloeg de vlam in de pan. Hoe de toestand daarna verliep, weten wij inmiddels allemaal wel.
1 Reactie
LaBou
LaBou 14 aug. 2024 - 17:01
Kortom: Shell heeft héél goed voor zichzelf gezorgd en heeft de plaatselijke bevolking laten barsten. Oftewel, je eerste zin klopt van geen kanten.
PVDB2
PVDB2
13 aug. 2024 - 16:57
Dat men in de EU ook wel eens de plank misslaat betreffende de energievoorziening mag duidelijk wezen. Zoals kernenergie groene brandstof noemen. Het is namelijk uranium dat gewonnen en gedolven moet worden in landen als Niger (Franse kerncentrales) en Kazachstan, (vazalstaat van Rusland voor o.a. Nederland). Maar ook in hier heb je afval van uranium delving. Te laagwaardig of te duur om uit het erts te winnen. Mijnen die aan de randen van stadjes als Arlit en Akonen liggen en waar de straling in deze steden 20 tot 500 keer hoger gemeten werd dan daarbuiten. Het uranium sijpelt In de grond dwarrelt als stof door de lucht. Waardoor het in lichaam komt van de bevolking en daardoor men met een hoger sterf getal aan kanker heeft te maken dan in de rest van de regio. Met mooie beloftes door de Franse overheid werd het land verleid om de mijnbouw te laten gebeuren. Van deze beloftes bleken weinig waar te zijn. Er was geen investering in de lokale bevolking. Er waren wel de geldstromen richting Frankrijk. Naar het bedrijf Orano dat de uraniumwinning exploiteerde maar van de winst dus geen cent werd geïnvesteerd door de regio die met het radioactieve afval bleef zitten. Om nog maar niet te spreken van de CO2 uitstoot die mijnbouw en delving met zich meebrengt.
Gerygrr
Gerygrr
13 aug. 2024 - 15:18
Er was wel een deal gesloten door de toenmalige regering van Curaçao. De raffinaderij werd door Shell verkocht aan het volk van Curaçao voor 1 gulden. In ruil voor die verkoop zou het eiland afzien van vervolging van Shell. Wat vindt Tinkebel van het afgraven van het asfaltmeer en de teerzooi te gebruiken voor wegenaanleg. Ze zijn daarmee begonnen, las ik.
BNNVARA LogoWij zijn voor