Museum De Lakenhal
© Marc de Haan
De prijs voor het mooiste natuurboek van Nederland wordt zondag 20 oktober bekendgemaakt in de uitzending van Vroege Vogels vanuit museum De Lakenhal in Leiden. Vijf zeer diverse boeken zijn nog in de race voor de Jan Wolkers Prijs 2019: een kinderboek, een vogelatlas, een roman, een boek over niet bestaande vogels en een wetenschappelijk boek.
Waar anders dan in het ‘Leiden van Wolkers’ is de bekendmaking. Museum De Lakenhal opende dit voorjaar na een lange verbouwing weer haar deuren. Het afgelopen jaar verwierf het museum een grote collectie aan werken van Jan Wolkers. Een van zijn bekendste werken dat daar hangt is ‘het grote gele doek’, waarmee hij verwijst naar de beroemde Tulpenboom van Boerhaave.
Vijf Nederlandse natuurboeken zijn nog in de race voor de Jan Wolkers Prijs voor het beste Nederlandse natuurboek. De shortlist is bekend gemaakt op 15 september en bestaat uit de volgende boeken:
De nieuwe gids voor de niet-bestaande vogels van Europa – O.C. Hooymeijer – Uitgeverij Noordboek.
De steenbroeder, de Duitse reiger, de veentrapper en de St. Jansuil. Namen van vogels, vogels die zijn ontsproten aan het brein van kunstenaar O.C. Hooymeijer. "Ze zijn niet waar, maar hadden waar kunnen zijn", zegt hij er zelf over. Juryvoorzitter Jean-Pierre Geelen: "Dit boek is een pastiche op het genre vogelgids. Maar tussen die humor en parodie glinstert ook wel oprechte vogelliefde. Er zitten meer lagen in, dat is toch wel het aantrekkelijke van dit boek".
De ontsnapping van de natuur – Thomas Oudman en Theunis Piersma – Uitgeverij Athenaeum.
De auteurs nemen 'ontsnappen' op een bijzondere manier letterlijk: door de natuur te onderzoeken, ontdekken we misschien steeds meer, maar snappen we steeds minder. Eén van de misvattingen, volgens Oudman en Piersma, is dat we door de vele ontdekkingen in de genetica de natuur steeds beter zijn gaan begrijpen. 'De genetica heeft een eenzijdige blik op de technologie veroorzaakt', stelt Piersma. 'We denken dat we door de genen te ontcijferen daadwerkelijk begrijpen wat er gebeurt, maar niets is minder waar. Naast dat pakket van genen zou cultuur voor bijvoorbeeld een vogel wel eens veel belangrijker kunnen zijn.' Juryvoorzitter Jean-Pierre Geelen:“een zeer boeiende wetenschappelijke verhandeling, die qua thematiek een beetje doet denken aan de winnaar van de Jan Wolkers Prijs van 2018, Darwin in de stad.”
Foon – Marente de Moor – Uitgeverij Querido.
Duistere klanken bepalen de sfeer van 'Foon', de laatste roman van Marente de Moor. Het speelt zich af in de afgelegen bossen aan de rand van Rusland. Biologenechtpaar Nadja en Lev dreven er een asiel voor verweesde beren, maar die is na een drama voorgoed gesloten. Lev en Nadja vereenzamen en lijken langzaam op te lossen in de natuur zelf. Juryvoorzitter Jean-Pierre Geelen over Foon: "Het is een schitterende roman waar de natuur op een volstrekt natuurlijke wijze vanaf druipt op elke pagina."
Laat een boodschap achter in het zand – Bibi Dumon Tak en Annemarie van Haeringen - Uitgeverij Querido.
Bibi Dumon Tak schrijft informatieve boeken over dieren en dit is haar eerste dichtbundel. In de bundel komt de wilde kameel aan het woord door middel van een contactadvertentie: Komt uit Mongolië, Gobi wstn. | Chinese uit Lop Nur geen probl. | Mag ook hele harem zijn. En een klacht van de okapi over discriminatie van de onevenhoevigen, die niet in dit boek mochten. Toch lukt het de tapir, met drie tenen, toch om in het boek te komen. Hoe? Door een spreekbeurt te houden over evenhoevigen! Juryvoorzitter Jean-Pierre Geelen: “deze mooie gedichtenbundel is rijk geillustreerd en gaat over evenhoevigen, dus dieren met twee of vier tenen..”
Vogelatlas van Nederland – Sovon Vogelonderzoek – Kosmos Uitgevers.
Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.