Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Waterschap: bever bedreigt de veiligheid van dijken

  •  
11-01-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
360 keer bekeken
  •  
Bever etend

Etende bever

© Elshout-Natuurfotografie

De snelgroeiende populatie bevers in Nederland veroorzaakt een toenemend risico op dijkdoorbraken volgens waterschap Rivierland.  Bevers graven steeds meer holen en gangen in de waterkeringen en herstel van deze schade kost tijd en geld. Bovendien heeft het niet veel zin, meldt het waterschap. Zodra de dijkwerkers weer weg zijn, keert de bever terug om opnieuw te graven. Dit constateert de organisatie in een rapport over de veiligheid van de rivierdijken, dat aan de Inspectie voor de Leefomgeving en Transport (ILT) wordt gestuurd.

Dijken moeten versterkt worden

Waterschap Rivierenland beheert het overgrote deel van de dijken langs grote rivieren in Nederland, vanaf de Duitse grens tot in Zuid-Holland. Alle waterkeringen in Nederland zijn onlangs op veiligheid getoetst volgens de nieuwste normen die voorschrijven hoe hoog en sterk een dijk moet zijn. Het was al bekend dat Rivierenland, net als veel andere schappen, vele kilometers dijk moet gaan versterken om aan de nieuwe normen te voldoen.

"Ook als de dijken op de schop gaan is het risico goed beheersbaar", aldus het schap. "Dat is anders bij de bevers. De omvang en snelheid van graverijen stelt ons voor een uitdaging." Zo veroorzaakte het dier in 2021 voor ruim 2,2 miljoen schade aan waterwerken.

Antibevermaatregelen werken niet goed

De waterschappen hebben eerder samen met onder andere spoorbeheerder ProRail, de Zoogdiervereniging en Rijkswaterstaat een Kenniscentrum Bever opgericht. Uit gegevens van het kenniscentrum blijkt dat veel antibevermaatregelen die schappen nemen alleen werken bij normale waterstanden. Zodra het waterpeil te laag of te hoog is, staan de maatregelen goed waterbeheer in de weg.

Bevers afgeschoten

Omdat de bever Europees beschermd is mag hij niet zomaar aangepakt worden. Maar in provincies als Limburg en Gelderland zijn er al dieren afgeschoten vanwege overlast. Rivierland pleit voor landelijke maatregelen om de waterveiligheid te kunnen garanderen.

De bever was verdwenen uit Nederland, maar is in de jaren tachtig van de vorige eeuw opnieuw uitgezet. Dat was een succes, want nu zijn er weer duizenden dieren.

Bron: ANP

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.