Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Rivierenland: 342 kilometer dijk voldoet niet aan veiligheidsnorm

  •  
14-12-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
164 keer bekeken
  •  
wilgen_langs_de_dijk_5a3e60c3da0a5_medium

© JohanEversFotografie

Waterschap Rivierenland moet 342 kilometer aan dijken langs de grote rivieren versterken om ze te laten voldoen aan de nieuwste veiligheidsnormen. Dat blijkt uit een toets die het schap heeft gedaan bij alle primaire waterkeringen. Dijken die het verst onder de vereiste norm liggen, worden het eerst aangepakt. Dat zijn stukken aan de zuidkant van de Waal tussen Nijmegen en Werkendam en langs de Merwede tussen Gorinchem en Streefkerk.

1.000 kilometer dijk in beheer 

Waterschap Rivierenland beheert de meeste dijken langs de grote rivieren, vanaf de Duitse grens tot in Zuid-Holland. In totaal valt ruim 1000 kilometer aan dijken en kades in het werkgebied van het schap. Rivierenland is op dit moment aan het werk op 160 kilometer aan dijken die ook versterkt moeten worden.

Situaties van extreem hoogwater

De nieuwste veiligheidsnormen gaan uit van hoogwatersituaties die zich tot 2050 zouden kunnen voordoen. De dijken mogen bij extreem hoogwater niet bezwijken, want dan zouden meer dan vier miljoen mensen kunnen verdrinken en zou de Randstad onder water kunnen lopen.

Dat die paar honderd kilometer rivierdijk nu niet aan de normen voldoen, wil volgens het schap niet zeggen dat ze onveilig zijn. Er is echter versterking nodig om ze klaar te maken voor extreme situaties. 

Bron: ANP 

Meer over:

waterschap, dijk
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.