Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Wat leren Surinaamse en Nederlandse biologen van elkaar?

  •    •  
03-12-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
1216 keer bekeken
  •  
suriname_02.jpg

© Zonsopkomst in Suriname. Fotograaf: TillyMeijer

Van jaguar tot blauwe pijlgifkikker, de biodiversiteit van Suriname is groot en bijzonder. En het is een van de bosrijkste landen ter wereld. Deze natuur staat behoorlijk onder druk door klimaatverandering, houtkap en de winning van olie, goud en bauxiet. Een symposium in Leiden staat komende week in het teken van de diverse maar ook bedreigde natuur van Suriname. Het is een samenwerking tussen onderzoekers van de Anton de Kom Universiteit van Suriname en de Universiteit Leiden.

Jaguar

Jaguar

© Nickbar

Samenwerking

Het symposium is een initiatief van de Leidse hoogleraar akoestische ecologie en gedrag Hans Slabbekoorn. Het is de start van een nieuwe samenwerking tussen de Nederlandse en Surinaamse Universiteit. Het doel is om kennis uit te wisselen en ook om het onderzoek naar de natuur in het Zuid-Amerikaanse land een zetje te geven.

Volgens Slabbekoorn liggen er in de collectie in Naturalis meer dieren en planten, dan in de natuurhistorische collecties in Suriname. Een van de sprekers op het symposium in Leiden is de Surinaamse wetenschapper Iwan Molgo. Hij doet onderzoek naar de plantendiversiteit van land. Zijn collega Usha Satnarain van de Anton de Kom Universiteit gaat een verhaal houden over de kustbescherming van Suriname. Beiden zijn zondag in Vroege Vogels te gast.

Gebouw Naturalis

Gebouw Naturalis

© Naturalis

Bedreigingen

Suriname is een van de groenste landen ter wereld: meer dan 90% van het land is bedekt met bossen. De diversiteit aan dieren en planten is gigantisch. Zoals de toekan, de klimlelie, de groenvleugelara, de groene boomboa, de brilkaaiman, de lederschildpad, de zwarte slingeraap, de vogelspin en de Guianadolfijn. Maar niet alleen de biodiversiteit van Suriname is enorm groot. Ook de bedreigingen van die kwetsbare natuur zijn fors. Zo is het land kwetsbaar voor de effecten van klimaatverandering.

Wordt ‘de koning van het bos’, de jaguar in zijn bestaan bedreigd door de jacht. Nemen de bossen af door de ongebreidelde houtkap. En ook de winning van grondstoffen als olie, goud en bauxiet doen een duit een het zakje. Sinds 2020 heeft Suriname nieuwe milieuwetgeving. Doel van deze Milieu Raamwet is om in het land ‘een evenwichtige balans te creëren tussen economische groei en milieubescherming’.

View_of_the_Suriname_River_from_the_Gunsi_shore_(32694093314)

Surinamerivier vanaf de Gunsi kust

© -JvL- via Wikimedia (CC BY 2.0)

Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.
BNNVARA LogoWij zijn voor