Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels
Vroege Vogels

Nieuw TV-seizoen start april 2022npo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Wat hoor ik daar?

10 mrt 2017
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
856 keer bekeken
  •  
zingende roodborst

© Fotograaf: Fozzje

De meeste vogels hoor je eerder dan dat je ze ziet. Naast het herkennen van de vogels door middel van hun verenkleed is ook de kennis van hun roep of zang van grote waarde bij het vogelkijken.

Veldgids Vogelzang

Dick de Vos schreef de veldgids Vogelzang, waarin de geluiden van 200 Europese soorten minutieus wordt beschreven. 'Geluidenjager' Henk Meeuwsen maakte daar bovendien een app bij, waarin meer dan 500 geluiden zijn opgenomen van 200 Europese vogelsoorten.
De gids deelt de vogels in in drie hoofdgroepen naar aanleiding van hun geluid: roepzang, strofenzang en continuzang. Zo is de buizerd een vogel die behoort tot de roepzangers, de vink tot de strofenzangers en de veldleeuwerik tot de continuzangers.

Ezelsbruggetjes

Naast de sonogrammen, geeft de gids ook handige ezelsbruggetjes om de vogelgeluiden te herkennen. Zo klinkt de roerdomp als een misthoorn, de grauwe gors als een rinkelende sleutelbos en de hop als het geblaas over een flessenhals. 

Cursus

De Vos en Meeuwsen werken mee aan de Vroege Vogels cursus vogelzang : Wat hoor ik daar? Elke week wordt in de radio- en televisie-uitzending een zang onder de loep genomen van een vogel die op dat moment in de natuur te horen is. Met geluid en beeld helpen we je om het geluid te herkennen. De cursus gaat zondag 12 maart van start met het geluid van de roodborst. 
Filmpjes van zingende vogels kun je hier  insturen.

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (6)

strandlopertje
strandlopertje12 mrt 2017 - 23:41

De App van de KNNV vermeldt dat die bij het boek hoort, dus dat moet hem zijn. Kost niets.In de App store heeft hij een symbool met blauwborst op een bruine achtergrond. Heb hem net gedownload.

doffer52
doffer5212 mrt 2017 - 16:55

Dacht ik ?-)

doffer52
doffer5212 mrt 2017 - 16:52

De app is gratis bij het boek maar kost € 4,99 in de playstore ; https://play.google.com/store/apps/details?id=com.isoperla.birdsongid.nl&hl=nl

Nel Been
Nel Been12 mrt 2017 - 11:00

Is de app vogelgeluiden ook te downloaden?

mariepa
mariepa12 mrt 2017 - 8:49

Er werd gevraagd om foto;'s van zingende vogels. Ik kon nergens vinden of die op een speciale plek op de website ge-upload moesten worden. Daarom heb ik hem maar bij mijn eigen foto's gezet.

HansSchene
HansSchene12 mrt 2017 - 8:29

Het kwam terloops al even ter sprake....een vogelgeluidenapp. Is het, in navolging van bijvoorbeeld Shazam, nu echt niet mogelijk om een applicatie te maken waarbij het vogelgeluid met een smartphone wordt opgenomen en vervolgens laat zien welke vogel dat is? Zelfs de mogelijke varianten in de zang (soms streekgebonden) kunnen ongetwijfeld daarin worden opgenomen. Ik snap dat de bedenkers en schrijvers Meeuwsen en de Vos een andere insteek hebben gehad maar wanneer het werkelijk gaat om erachter te komen welke vogel je hoort......dan is in eerste instantie die derterminering belangrijk. Verdere informatie alsmede het bekijken van een sonogram is van nader orde.

1 Reactie
rietdebruin
rietdebruin12 mrt 2017 - 17:38

Ja , dat zou geweldig zijn. Vaak hoor je vogels zonder ze te zien en het zou heel fijn zijn als je dan het geluid kon plaatsen ! B