Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels
Vroege Vogels

Elke zaterdag om 19.50 opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Wat hoor ik daar?

  •  
10-03-2017
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
1140 keer bekeken
  •  
zingende roodborst

© Fotograaf: Fozzje

De meeste vogels hoor je eerder dan dat je ze ziet. Naast het herkennen van de vogels door middel van hun verenkleed is ook de kennis van hun roep of zang van grote waarde bij het vogelkijken.

Veldgids Vogelzang

Dick de Vos schreef de veldgids Vogelzang, waarin de geluiden van 200 Europese soorten minutieus wordt beschreven. 'Geluidenjager' Henk Meeuwsen maakte daar bovendien een app bij, waarin meer dan 500 geluiden zijn opgenomen van 200 Europese vogelsoorten.
De gids deelt de vogels in in drie hoofdgroepen naar aanleiding van hun geluid: roepzang, strofenzang en continuzang. Zo is de buizerd een vogel die behoort tot de roepzangers, de vink tot de strofenzangers en de veldleeuwerik tot de continuzangers.

Ezelsbruggetjes

Naast de sonogrammen, geeft de gids ook handige ezelsbruggetjes om de vogelgeluiden te herkennen. Zo klinkt de roerdomp als een misthoorn, de grauwe gors als een rinkelende sleutelbos en de hop als het geblaas over een flessenhals. 

Cursus

De Vos en Meeuwsen werken mee aan de Vroege Vogels cursus vogelzang : Wat hoor ik daar? Elke week wordt in de radio- en televisie-uitzending een zang onder de loep genomen van een vogel die op dat moment in de natuur te horen is. Met geluid en beeld helpen we je om het geluid te herkennen. De cursus gaat zondag 12 maart van start met het geluid van de roodborst. 
Filmpjes van zingende vogels kun je hier  insturen.

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.