Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels

Vroege Vogels

Nieuwe seizoen start 26 maart 2021npo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Waarom je hond geen fruit hoeft te eten

27 jul 2018
  •  
leestijd 2 minuten
dna
Ken Kraaijeveld wil met zijn boek ‘Waarom een hond geen fruit hoeft te eten’ de kennis over DNA toegankelijk maken voor iedereen. Met voorbeelden laat Ken zien dat DNA-onderzoek invloed heeft op veel aspecten van ons leven, vaak zonder dat wij dat door hebben. Overal waar hij kijkt ziet hij DNA. DNA is de basis van alles wat leeft en de kennis op dat gebied gaat met sprongen vooruit. Er is bijvoorbeeld al een hoop mogelijk op het gebied van het aanpassen van landbouwgewassen en het veranderen van genen om ziektes te genezen.
Waarom je hond geen fruit hoeft te eten
Wij mensen moeten fruit eten omdat zelf geen vitamine C kunnen aanmaken. Zonder vitamine C worden we ziek en krijgen we scheurbuik. Een hond daarentegen zal nooit scheurbuik krijgen of hij nou fruit eet of niet. Dat komt omdat honden een gen hebben dat het stofje ‘L-gulono-y-lactone’ omzet naar ascorbinezuur, vitamine C. Andere dieren zoals: katten, koeien, paarden, muizen en ratten hebben dat gen ook en hoeven dus ook geen fruit te eten.
Europese wetgeving aangepast
Europa is in vergelijking met landen als China en Amerika nog erg terughoudend met technieken waarbij kleine aanpassingen gedaan worden in het DNA van plantensoorten. Bij die technologie wordt een knip gemaakt in het DNA van een plantensoort om deze beter te maken. Het Europese Hof heeft woensdag besloten dat deze nieuwe gentechnieken nu vallen onder de al bestaande ggo-wetgeving. Volgens het hof komen die technieken neer op genetische modificatie van organismen (GMO) en zijn die daarom gebonden aan strenge wetgeving die het gebruik aan banden legt.

Meer over:

dna

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar