Sfeerfoto van Vroege Vogels

Vroege Vogels

Elke vrijdag om 19.50 uur opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

EU-hof: strenge regels voor alle gengewassen

26 jul 2018
  •  
leestijd 2 minuten
Mais_publiek-domein

© Bron: Alexas_fotos

Alle gewassen waarvan telers het DNA veranderen moeten in principe voldoen aan de strenge regels die gelden voor genetische modificatie. De bewerkingsmethode moet op productlabels staan en de risico’s voor de gezondheid en het milieu moeten in kaart zijn gebracht. Het Europees Hof van Justitie heeft dat bepaald.

DNA aanpassingen

Wetenschappers en telers gebruiken tegenwoordig ook technieken om zaden te ontwikkelen die resistent zijn voor bestrijdingsmiddelen zonder dat er vreemd DNA wordt gebruikt, terwijl het genenpakket wel wordt gewijzigd. Dergelijke zaden vormen net als traditioneel ‘genmais’ mogelijk een gevaar voor mens, dier en milieu en moeten daarom aan strenge eisen voldoen, vinden Franse organisaties die een rechtszaak hadden aangespannen.
De Franse rechter schoof de zaak door naar het EU-hof in Luxemburg. Dat oordeelt dat de risico's inderdaad mogelijk gelijk blijken te zijn, zodat uit voorzorg voorzichtigheid geboden is. De rechters stellen wel dat technieken die al langer worden gebruikt en als veilig worden beschouwd niet per se onder de regels voor genetisch gemanipuleerde gewassen vallen waarbij wel vreemd DNA wordt gebruikt. Lidstaten zijn wel vrij om de strenge ggo-richtlijnen daarop toe te passen.
De Nederlandse biotechnologiesector is erg teleurgesteld over de uitspraak van het Europese Hof van Justitie dat alle planten waarbij aan het DNA wordt gesleuteld onder de strenge regels voor genetische modificatie vallen. Brancheverenging Biotech, waar 170 bedrijven bij zijn aangesloten, roept de regering op snel een duidelijk standpunt in te nemen. Milieuorganisaties als Greenpeace reageerden juist verheugd op de uitspraak.
Vroege Vogels besteedde mei 2017 ruim aandacht aan de kansen en bezwaren van gentech:
Bron: ANP

Meer over:

, ,

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.