Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Vroege eerste waarneming Aziatische hoornaar

  •  
28-05-2019
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
257 keer bekeken
  •  
Aziatische hoornaar - Fotograaf Arp Kruithof

© Aziatische hoornaar - Fotograaf Arp Kruithof

De eerste Aziatische hoornaar van dit jaar is aangetroffen in Raamsdonk, een dorp ten oosten van Geertruidenberg.
“Dit jaar is het eerste exemplaar opvallend vroeg gevonden, op 20 mei door een imker in Raamsdonk. Hij zag het dier bij zijn bijenkast rondvliegen, ving hem, deed hem in een potje, maakte een foto en meldde het op Waarneming.nl . Daar werd de melding door deskundigen bevestigd. Dankzij deze alerte burger kan de provincie Noord-Brabant nu snel aan de slag om het nest op te sporen en te vernietigen“ zegt Wilfred Reinhold, voorzitter van stichting platform Stop invasieve exoten.

In Europa

De Aziatische hoornaar kwam in 2004 in Frankrijk terecht, met een partij aardewerk uit China. Van daaruit is de exoot zich gaan verspreiden, ook naar het noorden.  Aziatische hoornaars eten veel bijen en andere insecten en zijn een concurrent voor de Europese hoornaar. Daarom is deze soort op grond van de Europese Verordening Invasieve Uitheemse Soorten aangewezen als soort die bestreden moet worden. In Nederland zijn de provincies verantwoordelijk voor de aanpak van deze exotische wesp.
In september 2017 werd de exotische wesp voor het eerst gezien in Nederland, bij Dreischor in Zeeland. In 2018 dook hij eerst in augustus op, ook in Zeeland. Later in het jaar werd hij zelfs in Amsterdam gezien.

Herkennen

“Vergeleken met de Europese hoornaar is de Aziatische iets kleiner, en veel donkerder. Het achterlijf is vrijwel geheel zwart, met aan het eind een oranje band. De Aziatische hoornaar is niet agressief of gevaarlijk, tenzij je dichtbij het nest komt. Er zullen de komende tijd zeker nog meer Aziatische hoornaars in Nederland rondvliegen. Wees dus alert en meld ze op Waarneming.nl, liefst met foto.
Europeze en Aziatische hoornaar

© Europeze en Aziatische hoornaar herkennen. Foto's: Mazzelmoaze en Rob Buiter

Bron: Stichting Platform Stop Invasieve Exoten
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

BNNVARA LogoWij zijn voor