Sfeerfoto van Vroege Vogels

Vroege Vogels

Elke vrijdag om 19.50 uur opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

De Aziatische Hoornaar

10 aug 2018
  •  
leestijd 1 minuten
Aziatische hoornaar op de hand

© Rob Buiter

De gewone hoornaar wordt vaak aangezien voor de Aziatische hoornaar. De Aziatische hoornaar is een invasieve exoot die zich in 2004 voor het eerst liet zien in Frankrijk en langzaam oprukt naar het Noorden. In september 2017 werd er voor het eerst een nest gevonden in Nederland. In 2014 heeft het Europees Parlement een verordening opgesteld met als doel de introductie, verspreiding en invloed van invasieve exoten te beperken. De Aziatische hoornaar staat op deze lijst en moet dus actief opgespoord en uitgeroeid worden.
Uiterlijk en gedrag
De Aziatische hoornaar is groter dan een wesp maar kleiner dan een gewone hoornaar. Hij heeft een zwart achterlijf met achteraan een brede oranje band en vooraan een smalle gele band. Je kan een Aziatische hoornaar ook herkennen aan het nest. De koningin bouwt in het voorjaar een klein nest en later in het seizoen een nieuw en groter nest waar het hele volk naartoe verhuist. Het wordt vaak hoog in een boom gebouwd. 
Europeze en Aziatische hoornaar

© Europeze en Aziatische hoornaar herkennen. Foto's: Mazzelmoaze en Rob Buiter

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.