Vroege Vogels

Vroege Vogels

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Vossenhol in de achtertuin

28 mei 2020
  •  
leestijd 1 minuten
b480cf71-4083-40ce-93b4-3fac1d858deb

Moeder vos zoogt haar jongen

© Joke

Vlak onder de slaapkamer van Joke uit Groningen brengt een vos haar kinderen groot. Elke ochtend wordt ze wakker van de vosjes die vechten om wat hun moeder die nacht heeft gevangen, en 's avonds spelen ze in de schemering op het grasveld voor haar raam. Een paar weken geleden berichtten we al over een oehoe-nest in een bloembak, maar zo'n enorm vossenhol aan de rand van de stad is ook heel bijzonder.

Dubbel

Het vossenhol onder het huis is niet alleen maar leuk, volgens Joke. "Het zijn wel zes kleine vosjes die steeds groter worden. Ze maken 's nachts veel lawaai en de prooien zorgen voor stank en vliegen rond het huis. Ook zijn er al meerdere kippen uit de buurt gesneuveld door toedoen van jagende moeder. Ik heb met verschillende instanties gebeld maar die kunnen niet zoveel voor me betekenen."

Over twee weken gaan de vosjes waarschijnlijk met de moeder mee op jacht. Daarna blijven ze weg en kan de rust in Joke's achtertuin weer wederkeren. Luister naar het interview met Joke in de uitzending van 31 mei 2020:
dca4b5f3-8ca8-4831-a002-ffd3d2bb7219

© Joke

Schermafbeelding 2020-05-27 om 15.50.17

Jonge vosjes proberen een dode kip hun nestje binnen te krijgen

© Joke

Meer over:

vossen

Meer over dit onderwerp

Populair bij BNNVARA

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.