Sfeerfoto van Vroege Vogels

Vroege Vogels

Elke vrijdag om 19.50 uur opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Deze man heeft een oehoe-nest in zijn bloembak

17 mei 2020
  •  
leestijd 2 minuten
WhatsApp Image 2020-05-15 at 10.34.06

De oehoe-kuikens van Jos kijken recht zijn woonkamer in

© Cas van den Bomen

Een heel bijzondere plek voor de zeldzame oehoe om te broeden: een bloembak midden in de stad. Het gebeurde aan het appartement van Jos Baart, Nederlander die net over de grens in België woont. Op drie hoog, pal naast de kerk, zijn op paas-zaterdag drie oehoe-kuikens uit het ei gekropen. Jos is apetrots en geniet met volle teugen van wat er zich elke dag voor zijn raam afspeelt. En de kuikens kijken ook naar hem.

Bijzonder

Een heel bijzondere gebeurtenis, omdat oehoe's een zeldzame soort zijn en vooral in steengroeven in de Ardennen leven. Afgelopen week werd er al een oehoe-paar met kuiken ontdekt op een industrieterrein in Drenthe, maar er zat er dus ook al twee maanden een nest van drie in de bloembak van Jos. Oehoe's die in dit soort stedelijke gebieden voorkomen zijn vaak ontsnapte exemplaren die ooit als huisdier zijn gehouden. Deze tamme oehoes kunnen de wilde populatie verstoren door ziektes over te brengen of de genenpoel te verzwakken. Maar of dit paartje ook tam is, is niet met zekerheid te zeggen.
WhatsApp Image 2020-05-15 at 10.39.29

© Cas van den Bomen

Leven met de oehoe

Pal voor het raam van Jos zullen de kuikens opgroeien totdat ze een van de grootste uilen ter wereld worden. En zo maken ze 4 maanden lang mee wat Jos in zijn huiskamer allemaal doet. Terwijl de ouders rond de kerk ratten vangen voor hun kroost, zitten de kuikens door het raam naar Jos te kijken. Ze kijken zelfs mee met de televisie. Geen alledaagse situatie, voor kuikens die normaal tussen de rotsen opgroeien. Jos laat ze hun gang gaan in de bloembak en laat het raam dicht: "Als ik hier drie of vier maanden van kan genieten, vind ik dat natuurlijk helemaal super. Maar ze moeten zelf opgroeien en zelfstandig worden, zodat we over twee maanden afscheid kunnen nemen en ik kan zeggen: nou is het weer aan jullie."

Meer over:

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.