Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Vogelfenomeen Nico de Haan vijftig jaar vogelbeschermer

theme-icon
Natuur
  •    •  
19-11-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
4547 keer bekeken
  •  
Nico en Gert-crop

Vogelbeschermer Nico de Haan en verslaggever Gert Elbertsen

© Anouk Adolph

Nico de Haan is een fenomeen onder natuurliefhebbers. Aankomende zomer is hij vijftig jaar vogelbeschermer en in die tijd heeft hij menigeen geïnspireerd met z’n enthousiaste verhalen over vogels. Zo ook onze verslaggever Gert Elbertsen. Hij bezoekt met Nico de Blauwe Kamer bij Rhenen om terug te kijken op een halve eeuw vogels beschermen en - hoe kan het ook anders - vogels te kijken.

Vroege Vogels als start mediacarrière

Zijn carrière als vogelbeschermer begon Nico bijna vijftig jaar geleden bij Vogelbescherming Nederland, maar via Vroege Vogels kwam hij in de media terecht. “Ik vond het eerst allemaal niks”, vertelt hij lachend, “maar daar groei je in”. Vertellen over z’n passie heeft Nico niet van een vreemde: “Mijn vader was dominee. Elke week heb ik hem van de kansel zien preken, misschien heb ik daar een tik van meegekregen”.

tempImage7czFws

Verslaggever Gert Elbertsen en Nico de Haan.

© Anouk Adolph

Belangrijkste les: doe het samen!

De belangrijkste les die Nico leerde in bijna vijftig jaar vogels beschermen? “Dat je het samen moet doen”. Hij noemt het natuurgebied Balgzand bij den Helder als goed voorbeeld. Daar oefenden militairen met vliegtuigen en lichtkogels, waardoor de vogels enorm werden verstoord. “Toen ben ik naar de basis gegaan om met de vliegeniers te praten”.

Het resultaat was een vliegkaart voor heel Nederland waar vogelreservaten op ingetekend staan. Hier wordt tot op de dag van vandaag hoog gevlogen om vogels hun rust te gunnen. “Op die manier hebben we dus heel veel bereikt. Later hebben ze me nog geholpen met helikopters om overal ooievaarsnesten op schoorstenen te zetten. Als je met mensen gaat praten die er anders over denken, kom je vaak verder.”

Boek ter gelegenheid jubileum

Ter gelegenheid van z’n aanstaande jubileum stelde Nico een boek samen met stukken die hij de afgelopen vijftig jaar schreef. Het resultaat is ‘Vogels, een leven lang’, “een weerslag van ruim een halve eeuw aan memorabele, ontroerende en leerzame vogelmomenten”.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.