Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Vlinderstichting organiseert Nationale Nachtvlindernacht

  •    •  
05-07-2024
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
68 keer bekeken
  •  
nachtvlinder artikel headerfoto

Gele tijger

© Vroege Vogels TV

De Vlinderstichting houdt van vrijdag op zaterdag weer de Nationale Nachtvlindernacht. Het is voor de twintigste keer dat belangstellenden met vrijwilligers op excursie kunnen om nachtvlinders te zien. Die worden gelokt met licht op een laken.

Dat gebeurt op ongeveer zestig plekken in het hele land, om praktische redenen meestal voor beperkte groepen van enkele tientallen geïnteresseerden. Met dit initiatief wil de stichting mensen deelgenoot maken van de rijkdom van de nachtvlinderwereld. Er zijn maar liefst 2400 soorten, vertelt Rik Wever van de Vlinderstichting, vier keer zoveel als er dagvlinders zijn.

Komst nieuwe vlindersoorten

De soorten variëren in omvang. Doordat het warmer wordt, komen er in ons land ook meer soorten die je eerder alleen maar zuidelijker zag. Ook nemen soorten af, bijvoorbeeld door stikstof en zeer droge perioden. Of er soorten zijn uitgestorven, is moeilijk te zeggen. Pas als een soort al tien jaar niet meer gezien is, wordt daarvan uitgegaan.

Vrijwilligers houden de vlinderpopulaties ook het hele jaar door in de gaten door ze af en toe te lokken in een verlichte bak, waaruit ze later worden vrijgelaten. Door te bestuderen wat zich in de bakken verzamelt, kan worden gevolgd welke soort het goed doet en welke niet.

De Nachtvlindernacht strekt zich officieus eigenlijk uit over twee nachten, ook in die van zaterdag op zondag zijn er excursies.

Bron: ANP

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.