Vroege Vogels

Verwevenheid van mens en natuur

  •  
31-12-2019
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
In Nederland is bijna elk stukje natuur verweven met de mens. Als mens hebben we impact op de natuur, we grijpen in of we maken natuur. Een recent voorbeeld waarbij de mens natuur gemaakt heeft zijn de Markerwadden. Lange tijd was het Markermeer alleen maar water maar nu liggen er ook eilandjes, gemaakt voor de natuur. En dat het werkt, blijkt uit de grote hoeveelheid vogels die de eilanden al heeft gevonden. Visdiefjes, bergeenden, slobeenden, kluten, sterns, meeuwen, allemaal hebben ze binnen een jaar de Markerwadden gevonden. En dit is nog maar het begin.

Weg uit de natuur

Ook zijn er gebieden waar de mens jaren impact had, maar zich nu heeft teruggetrokken. De natuur heeft het overgenomen, zoals bijvoorbeeld in het Waterloopbos. Tientallen jaren lag er in het Waterloopbos een openlucht waterloopkundig laboratorium, waar honderden onderzoeken zijn uitgevoerd naar het gedrag van water. Zo ligt er in dit bos de haven van Namibie, waterwerken van Denemarken, maar ook de haven van Rotterdam. Binnen honderden meters loop je als het ware van IJmuiden naar de haven van Bangkok. Dit laboratorium is niet meer, en de natuur heeft de bouwwerken overgenomen. Ijsvogels vliegen tussen de deltawerken, maar ook bijzondere varens hebben hier hun plek gevonden.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.