Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Update over blokkade van de A12 door klimaatactivisten

theme-icon
Klimaatverandering
  •    •  
25-09-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
108 keer bekeken
  •  
Extinction Rebellion blokkade A12

© Gert Elbertsen

De politie heeft zondagmiddag 317 actievoerders aangehouden die snelweg A12 in Den Haag deels blokkeerden. Een van hen is aangehouden voor het afsteken van vuurwerk, meldt de politie. Klimaatdemonstranten gingen zondag rond het middaguur de A12 op, anderhalf uur later was de weg weer vrij. Er is deze keer geen waterwerper ingezet, zaterdag was dat wel het geval.

Verbod op waterkanon

Extinction Rebellion wil via de rechter de inzet van een waterkanon verbieden bij klimaatdemonstraties op de A12. De actiegroep kondigt aan dat maandag een kort geding tegen de Staat hierover dient. Advocaat van de actiegroep Willem Jebbink noemt de inzet van het waterkanon "volstrekt onnodig en disproportioneel". Volgens Jebbink stond het waterkanon zaterdag zo hard dat actievoerders hun nieren moesten beschermen door tassen op hun rug te dragen. "De overheid moet burgers die vreedzaam hun mening uiten beschermen. Niet hen met nodeloos geweld te lijf gaan."

De inzet van dit middel dient in de ogen van de advocaat geen enkel doel, omdat daarmee de demonstranten niet worden verjaagd. Bovendien werden de waterkanonnen op 18, 19 en 20 september pas ingezet toen demonstranten al waren aangehouden. "Zij werden ingesloten tussen de politielinie en het waterkanon, wat doet vermoeden dat het hier om lijfstraffen gaat."

Wegblokkades op de A12

Actievoerders van Extinction Rebellion vormden zondag voor de zestiende keer op rij een wegblokkade waarmee ze de overheid proberen te dwingen te stoppen met regelingen die de fossiele industrie steunen. Zaterdag werden 552 klimaatactivisten aangehouden na de blokkade, ruim twee keer zoveel als een dag eerder toen 213 demonstranten werden gearresteerd.

Demonstreren op de A12 mag niet en de gemeente verwees de actievoerders naar de Koekamplaan naast het Malieveld en de Laan van Reagan en Gorbatsjov. Automobilisten werd geadviseerd tijdens de blokkade de stad te bereiken of te verlaten via de Victory Boogie Woogietunnel/Rotterdamsebaan of via de Sytwendetunnels/Noordelijke Randweg (N14).

Extinction Rebellion voert sinds 9 september dagelijks actie op de A12.

Bron: ANP

Thema's:

theme-icon
Klimaatverandering

Meer over:

klimaatactivisten
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (1)

CorFDM
CorFDM25 sep. 2023 - 13:07

Respect voor degene die hier keer op keer gaan zitten. De term snelweg is hier trouwens volledig misplaatst, voor een weg die toch al niet alleen figuurlijk maar ook letterlijk doodloopt in het centrum van de stad. De argumentatie van de heer van Zanen slaat daarmee ook nergens op en zijn inzet van het water kanon is daarmee ook volledig disproportioneel. Dit staat in geen verhouding tot de onverlaten die om hun werkzaamheden die het milieu nog verder om zeep te helpen met hun trekkers de snelweg opgaan. Die brengen wel daadwerkelijk onschuldige mensenlevens in gevaar. En de voormalige minister van landbouw die ze nu aan hun kant vinden is zelf jaren lang verantwoordelijk geweest voor het vooruitschuiven van het problemen waar ze zich nu geheel ten onrechte door overvallen claimen. Er is in dit land geen tekort aan boerenverstand maar wellicht we; aan boeren met verstand