Sfeerfoto van Vroege Vogels

Vroege Vogels

Elke vrijdag om 19.50 uur opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Uitslag Nationale Spinnentelling

14 sep 2018
  •  
leestijd 1 minuten
koffieboonspin_André Karwath

© Koffieboonspin, Foto: André Karwath

In ons land komen een kleine 650 soorten spinnen voor. Maar welke soorten wonen in onze tuin of in huis? Afgelopen weekend was de Nationale huis- en tuinspinnentelling. Iedereen kon op zoek naar alle achtpotigen van Nederland. Zoals de tuinwolfspin, de huiszebraspin, de boomzesoog of de koffieboonspin. Die laatste is in Europa uitgeroepen tot de soort van 2018.
Zondag maakt spinnenexpert Peter van Helsdingen van EIS Kenniscentrum Insecten de resultaten van de telling bekend in Vroege Vogels. De afgelopen jaren was de kruisspin steeds de meest getelde soort tijdens de spinnentelling. Lees hier over alle resultaten van de spinnentelling 2018.
De soort van het jaar, de koffieboonspin, of in Engeland de ‘konijnenhokspin’, is een algemene spin voor Nederland. Het is een kogelspin, net zoals de beroemde en beruchte zwarte weduwe. Toch is de koffieboonspin niet gevaarlijk voor de mens. In een web probeert de spin insecten te vangen. Nadat ze een groot prooidier heeft verschalkt hoeft de spin soms maandenlang niet meer te eten.
De Nationale spinnentelling is een initiatief van onder andere EIS Kenniscentrum Insecten, Naturalis Biodiversity Center, Natuurmuseum Fryslân en Vroege Vogels.

Meer over:

, , ,

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.