Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels
Vroege Vogels

Elke vrijdag vanaf 19.50u opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Tuinverhalen: de woelmuis

26 jun 2020
  •  
leestijd 1 minuten
rossewoelmuis

rosse woelmuis

© Barky

Als je het hebt over 'tuinmansverdriet', kan de woelmuis in het rijtje niet ontbreken. Brandnetel, zevenblad, slakken, muizen... in de Weledatuin in Zoetermeer leeft het allemaal. Maar tuinman Jan Graafland heeft van de woelmuizen de tuin geen verdriet: in 20 jaar tijd is een strijd tegen de woelmuis een soort spel geworden. Wat ook nog mooie aarde oplevert.

Losgewoeld

Graafland heeft ze nog nooit gezien, maar vermoedt dat zijn tuin ten prooi is gevallen aan de ondergrondse woelmuis. Dit is de kleinste der woelmuizen en leeft voornamelijk onder de grond, waar die al vretend en gravend de planten met wortel en al uit de grond omhoog drukt. “Eerst dacht ik ze te moeten bestrijden. Maar dat blijkt niet nodig. Want als ik de losgewoelde plantjes bij het terugplanten heel stevig aandruk blijven die woelmuizen er meestal verder van af”. En ondertussen wordt de bodem van de weledatuin wel mooi omgewoeld.
Tuinverhalen: de woelmuis

Jan Graafland schrijft in zijn tuinverhalen over de woelmuis

© Jeannette Parramore

Groene genade

Het verhaal van de woelmuis is te lezen in zijn onlangs verschenen boek Groene Genade. Geen praktische tuingids, maar een verhalenbundel vol anekdotes, observaties, inzichten en wijze lessen. De belangrijkste les van Jan: laat de natuur zelf het antwoord geven.

Dit is de laatste aflevering van de serie tuinverhalen. Eerder in deze serie: de slak.

Meer over:

woelmuis

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar