Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels
Vroege Vogels

Elke zaterdag om 19.50 opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Tuinverhalen: de slak

  •  
05-06-2020
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
432 keer bekeken
  •  
Tuinverhalen: slakken

Jan Graafland met slakkenhuis

© Jeannette Parramore

Tuinverhalen: de slak

Brandnetel, zevenblad, slakken... ze vallen allemaal onder het hoofdstuk 'tuinmansverdriet'. Maar tuinman Jan Graafland van de Weledatuin in Zoetermeer denkt daar anders over. Hij ziet het meer als iets waar je heel goed mee samen kan leven, zolang je elkaar de ruimte geeft. Van een slak ligt hij niet meer wakker.

De slak

Dat was in de begintijd van zijn tuin wel anders. Hij schrijft erover: "Vooral de kweekplantjes moesten het ontgelden. Wanneer ik bij aanvang van het werk in de kas kwam was de ravage niet te overzien. Kwetsbare plantjes als basilicum waren tot de grond toe afgevreten.  Van taaiere plantjes als salie stond alleen het stengeltje nog. Over alle gewasschade heen lag een glinsterend slijmspoor."

Groene genade

Het verhaal van de slak is te lezen in zijn onlangs verschenen boek Groene Genade. Geen praktische tuingids, maar een verhalenbundel vol anekdotes, observaties, inzichten en wijze lessen. De belangrijkste les van Jan: laat de natuur zelf het antwoord geven.

Eerder in deze serie:
De brandnetel

Meer over:

slak, tuintip

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.