NPO
Sfeerfoto van Vroege Vogels

Vroege Vogels

Elke vrijdag om 19.50 uur opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Tuinverhalen: de brandnetel

29 mei 2020
  •  
leestijd 1 minuten
Jan Graafland brandnetel

Jan Graafland oogst een brandnetel in de Weledatuin

© Fotograaf Jeannette Parramore

Brandnetel, zevenblad, slakken... ze vallen allemaal onder het hoofdstuk 'tuinmansverdriet'. Maar tuinman Jan Graafland van de Weledatuin in Zoetermeer denkt daar anders over. Hij ziet het meer als iets waar je heel goed mee samen kan leven, zolang je elkaar de ruimte geeft. Zoals de brandnetel, een graag gezien gast in zijn tuin.

Nuttig

De plant wordt geoogst in zijn tuin, want volgens de kruidengeneeskunde heeft brandnetel een gunstige werking op het bloed. Maar je kunt er ook vezels van maken voor kleding of soep van koken. Brandnetel zit vol mineralen en plantaardige eiwitten. En in bloei is ie ook nog eens gewoon mooi om te zien. En dat-ie kan prikken, ach, "dan voel je dat je leeft", aldus Jan.

Groene genade

Het verhaal van de brandnetel is te lezen in zijn onlangs verschenen boek Groene Genade. Geen praktische tuingids, maar een verhalenbundel vol anekdotes, observaties, inzichten en wijze lessen. De belangrijkste les van Jan: laat de natuur zelf het antwoord geven.

Eerder in Vroege Vogels

Meer over:

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.