Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels

Vroege Vogels

Elke vrijdag om 19.55 uur opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Tip: water geven in de winter

11 dec 2012
  •  
leestijd 1 minuten
Roodborstje_in_bad_van_vrvogel1942.jpg
Hoe geef ik vogels te drinken als het vriest?? Op deze vraag zijn vele variaties aan antwoorden bedacht. Daarom de volgende tips van Jasper de Ruiter van Vogelbescherming.
  • Het is voor vogels niet zo'n probleem om voldoende water binnen te krijgen. Als het vriest krijgen ze vocht binnen door bijvoorbeeld sneeuw of rijp op te pikken. Zelf kun je wat ijs vergruizen zodat ze de ijssplinters kunnen oppikken. Erg koud in de buik, dus het kost wat energie, maar het voorziet wel in de vochtbehoefte. ?
  • Bij lichte vorst kun je vers water aanbieden. Er wordt van gedronken en in gebadderd. Dit is geen probleem want vogels badderen ook nog in natuurlijk water als het niet is dichtgevroren. Het water rolt direct van de ingevette veren, dus het bevriest niet. Het helpt om het verenkleed in conditie te houden, zodat ze beter tegen de kou bestand zijn. ?
  • Los geen suiker op in het water. Als vogels badderen in suikerwater hecht zich de suiker aan het vet. Dat is het paard achter de wagen spannen want voor vogels is het verenkleed van levensbelang. Bovendien is het maar de vraag of het bij strenge vorst echt helpt. Gebruik nooit zout! Dat is erg ongezond voor vogels.
Foto: badderend roodborstje van vrvogel1942. Kijk voor de nieuwste foto's van deze fotograaf op Vroege Vogels fotogalerij