Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Water geven aan vogels in de winter | Tuintip

  •    •  
20-12-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
10034 keer bekeken
  •  
mussen

Mussen bij een drinkbak

© Fotograaf katja40

Hoe geef ik vogels te drinken als het vriest? Op deze vraag is de afgelopen tijd veel gezocht bij ons op de site. De kou is weer even weggetrokken, maar mocht die ineens weer toeslaan dan is het handig om deze tips van de Vogelbescherming erbij te houden.  

  • Het is voor vogels niet zo'n probleem om voldoende water binnen te krijgen. Als het vriest krijgen ze vocht binnen door bijvoorbeeld sneeuw of rijp op te pikken. Zelf kun je wat ijs vergruizen zodat ze de ijssplinters kunnen oppikken. Erg koud in de buik, dus het kost wat energie, maar het voorziet wel in de vochtbehoefte. ?
  • Bij lichte vorst kun je vers water aanbieden. Er wordt van gedronken en in gebadderd. Dit is geen probleem want vogels badderen ook nog in natuurlijk water als het niet is dichtgevroren. Het water rolt direct van de ingevette veren, dus het bevriest niet. Het helpt om het verenkleed in conditie te houden, zodat ze beter tegen de kou bestand zijn. ?
  • Los geen suiker op in het water. Als vogels badderen in suikerwater hecht zich de suiker aan het vet. Dat is het paard achter de wagen spannen want voor vogels is het verenkleed van levensbelang. Bovendien is het maar de vraag of het bij strenge vorst echt helpt. Gebruik nooit zout! Dat is erg ongezond voor vogels.
  • Let op bij het plaatsen van de bak. Zeker als er katten in de tuin zijn dan kan het beter op een veilige plek staan waar de vogels snel weer weg kunnen vliegen.

Zo'n drinkplek in de tuin voor vogels is ook perfect voor een beginnende natuurfotograaf. Lekker vanuit de woonkamer zijn weer een hoop foto's gemaakt van drinkende vogels. Hier volgt een serie van de mooiste foto's uit alle jaargetijde, want zo'n waterschaal trekt het hele jaar door vogels:

zwarte_roodstaart_juv_59a049cfa7e5a_large

Zwarte roodstaart

© Fotograaf ekster

specht-poseert-op-drinkbak_62d7d9784a74c_large

Grote bonte specht

© Fotograaf Miriam van Dun

pimpelmees

Pimpelmees bij de waterschaal

© Fotograaf Gerhard Monkhorst

ruzie_bij_de__drinkbak_5f186c0c9f79d_large

Koolmees maakt ruzie met een zwartkop

© Fotograaf Dale

ekster_houdt_van_soppig_brood_5b968a9f1dd2f_large

Ekster houdt er van om stukje brood iets soppig te maken

© Fotograaf PsmSmit

Mocht je zelf een mooie foto hebben gemaakt, stuur die dan op via onze Fotopagina!

Meer over:

water, winter, vogels
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.