Sfeerfoto van Vroege Vogels

Vroege Vogels

Elke vrijdag om 19.50 uur opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Tiny Forest werkt

15 nov 2018
  •  
leestijd 2 minuten
De Optimist, Almere

© Rob Buiter

Drie jaar geleden werd in Zaandam het eerste 'piepkleine oerbosje' aangeplant. Dat ging zo goed dat de Postcodeloterij nu aan IVN geld heeft gegeven voor nog eens honderd 'Tiny Forests' in Nederland.

Bos op 't schoolplein

Bosje nummer veertien is deze week aangeplant op het schoolplein van basisschool De Optimist in Almere. Daar wordt het direct opgenomen in de biologielessen en mogen de kinderen helpen om het bos te onderhouden en te onderzoeken.

Biodiversiteit in sneltreinvaart

Het idee achter de Tiny Forest komt uit Japan en India. Shubhendu Sharma werkte voorheen bij de Toyotafabriek in India, maar werd gegrepen door het idee van snelgroeiende, kleine bosjes die de Japanner Miyawaki had ontwikkeld. Het idee is dat een hoge dichtheid van bomen en struiken op een kleine oppervlakte (met wat hulpmiddelen zoals extra stro en organische mest in de bodem) snel tot een dicht bos leiden met een hoge biodiversiteit.

Natuurreservaat

De eerste ervaringen in Zaandam lijken te bewijzen dat het werkt. Volgens ecoloog Fabrice Ottburg van Wageningen University & Research heeft het Tiny Forest in Zaandam na drie jaar al een diversiteit in de bodem en daarboven die je normaal alleen in natuurreservaten ziet. Het rapport dat Ottburg schreef is hier te vinden.

Huge forest?

"Het leuke van de Tiny Forests is dat je ze bijna overal kwijt kunt", zegt Daan Bleichrodt van IVN. "Er is geen plek in Nederland waar niet over is nagedacht, maar een leeg stukje van 200 vierkante meter is altijd wel ergens te vinden, zoals hier op dit schoolplein. Maar ooit hoop ik nog eens een plek te vinden waar ook een grote versie van deze Tiny Forests kan worden aangelegd."     
Bij de aanplant van het eerste Tiny Forest in Zaandam, in 2015 maakten we deze reportage . Ook kwamen Tiny Forests al eens voorbij in  Vroege Vogels TV.
Hier plant het schoolhoofd van De Optimist in Almere, samen met haar collega die binnenkort ook een eigen Tiny Forest op haar schoolplein zal krijgen, de eerste boom. (foto's: Rob Buiter)
Tiny Forest De Optimist

© Rob Buiter

Tiny Forest

© Rob Buiter

Meer over:

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.