Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Tel dit weekend de libellen in je tuin!

  •    •  
14-06-2024
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Viervleklibel

Viervleklibel

© Fotograaf: Lippe de Vries

De Vlinderstichting vraagt mensen met een tuin dit weekend een kwartier lang te tellen hoeveel libellen daar rondvliegen. Nederland telt 65 verschillende libellensoorten, maar die worden bedreigd door de klimaatverandering, het verdwijnen van natuur en watervervuiling. De stichting probeert met de telling in kaart te brengen hoe het is gesteld met de libellenstand.

Hoe gaat de Libellentelling in zijn werk?

  • Kies een zonnig moment, want dan laten de meeste libellen zich zien.
  • Ga bij de vijver zitten en noteer gedurende 15 minuten alle libellen die je ziet.
  • Maar tel deze waarnemingen niet bij elkaar op, want dan kan het zijn dat je libellen twee keer telt. Geef dus alleen het hoogste aantal door van een soort die je tegelijk hebt gezien. Voorbeeld: je ziet eerst 3 watersnuffels tegelijk. Tien minuten later zijn er weer 2 watersnuffels. Dan geef je door: 3 watersnuffels.
watersnuffel_6306fce021d86_large

Watersnuffel

© Fotograaf petje

De Vlinderstichting hoopt dat de tellers ook nog onderscheid maken tussen de soorten die ze zien, zoals de gewone pantserjuffer, houtpantserjuffer, het lantaarntje, de azuurwaterjuffer, blauwe glazenmaker en de bloedrode, bruinrode en steenrode heidelibel. Op de website van Tuintelling.nl staan daarvoor spoedcursussen.

De telling duurt drie dagen. Maandag wordt duidelijk hoe het is gesteld met de libellen in het land.

Lees meer over de Vlinderstichting.nl

Bron: ANP

Meer over:

libellen
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.