Vroege Vogels

Talloze plevieren en dwergsterns op het Markermeer

theme-icon
Natuur
  •    •  
08-09-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
1145 keer bekeken
  •  

Het Trintelzand is aangelegd om planten en dieren aan te trekken. Meteen na de aanleg, rond 2019, wisten talloze vogels het nieuwe gebied te vinden. Opvallend genoeg trokken de kale zandeilanden meteen een paar zeldzame soorten die we vooral van de kustgebieden kennen: bontbek-, kleine- en strandplevieren en dwergsterns.

Broeden op de kale grond

De dwergsterns waren een van de eersten die het gebiedje wisten te vinden. De losse zandeilandjes zijn na vier jaar nog altijd niet begroeid. Dat is perfect voor soorten die op de kale grond broeden.

Visdieven, kluten, dwergsterns en verschillende plevieren broeden samen op het eiland. Doordat er geen vossen zitten en geen mensen mogen komen, biedt het eiland volop rust. Iets wat soorten van de kust nog maar moeilijk kunnen vinden in de duinen.

Dwergstern

De dwergstern is een kleine sternsoort, die de afgelopen eeuw hard achteruitging. De soort kennen we vooral van de Zeeuwse Delta en het Waddengebied. Een broedkolonie midden in het land, is dus nieuw.

De geleidelijke oevers langs de eilanden in het Markermeer zijn voor de dwergstern een goede plek om op jonge vis te jagen. De soort jaagt graag dicht bij de broedkolonie en hoeft hier dus niet ver te vliegen voor een paar visjes.

Dwergstern

© Ruben Smit

Plevieren

Tussen de dwergsterns broeden ook verschillende plevieren. De bontbekplevier, kleine plevier en de strandplevier leggen hier hun eieren. Vooral de strandplevier is in Nederland zeldzaam. Die broedt normaal gesproken in nieuwe duinen of drooggevallen zandplaten bij zee.

Bontbekplevier

© Bontbekplevier (Fotograaf: RWillemsen)

In tegenstelling tot de jonge dwergsterns, gaan de plevierjongen meteen zelf op zoek naar eten. Ze zoeken naar insecten, zoals kevers en vliegjes, maar ook slakjes en spinnetjes. Gelukkig trekken de kale eilanden van Trintelzand blijkbaar al genoeg insecten aan.

Kijk zaterdag 9 september 2023 naar de uitzending over Trintelzand om 19.15 uur op NPO 2!

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar