Vroege Vogels
theme-icon
Duurzaam leven

Supermarkten stoppen met wegwerpzakjes groente en fruit

  •  
23-02-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
636 keer bekeken
  •  
Supermarkt tomaat

© Bron: pixabay

Dit jaar verdwijnen de eenmalige zakjes voor groenten en fruit uit de Nederlandse supermarkt. In plaats daarvan kunnen de klanten gebruik maken van herbruikbare zakjes die zij thuis kunnen wassen. Met dit gezamenlijke initiatief verwachten vijf supermarktketens jaarlijks zo’n 126 miljoen plastic en 10 miljoen papieren zakjes uit te sparen.

Alliantie

Albert Heijn, ALDI, JUMBO, Lidl en PLUS zijn deelnemers in het Plastic Pact NL. Deze alliantie van de Nederlandse overheid en meer dan 100 koplopers in de kunststofketen streeft naar minder gebruik van plastic en betere recycling. In samenwerking kunnen zij meer bereiken dan afzonderlijke bedrijven.

Hergebruiken is normaal

De winkelketens willen het gebruik van plastic verminderen en herbruikbare zakjes normaal maken. "De consument moet er zo snel mogelijk aan wennen dat hergebruik van verpakkingen normaal is. Daarom is het belangrijk dat zoveel mogelijk supermarktketens meedoen", zegt Carlijn Röell, operationeel directeur van het Plastic Pact NL.  Met deze maatregel verwachten de supermarkten elk jaar zo'n 126 miljoen plastic zakjes en 10 miljoen papieren zakjes te besparen.

Reactie Vivianne Heijnen

Staatssecretaris Vivianne Heijnen van onder meer milieu wil dat andere supermarkten ook stoppen met wegwerpzakjes. "Hoe minder afval we met zijn allen in de keten brengen, hoe minder we uiteindelijk moeten verwerken. Ik omarm daarom dit initiatief van Nederlandse supermarkten om een einde te maken aan wegwerpzakjes voor aardappels, groenten en fruit. Het zou fantastisch zijn als alle supermarkten zich bij het initiatief zouden aansluiten”.

Intentieverklaring

Vorig jaar deed Albert Heijn als eerste de eenmalige plastic zakjes in de ban en verving ze door duurzame, herbruikbare verszakjes. De overige vier supermarkten doen dat in de loop van dit jaar. Dit is vastgelegd in een gezamenlijke intentieverklaring die zij vandaag hebben ondertekend. Ook de papieren zakjes voor groenten en fruit moeten eraan geloven.

Bron: ANP, Plastic Pact NL

Thema's:

theme-icon
Duurzaam leven
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (2)

Betje18
Betje1825 feb. 2023 - 9:29

Het zijn toch steeds de consumenten die zonder tas naar de winkel gaan & die de grote plastic tassen blijven kopen en op straat gooien? Bij Appie en Aldi kun je ook stoffen tassen kopen.welduurder natuurlijk…

ohagenaar
ohagenaar24 feb. 2023 - 22:19

De grote plastic tassen van AH, Jumbo, Lidl, Dirk vd Broek etc die ik nog dagelijks van de straat raap, zullen dus helaas voorlopig nog door mij gebruikt moeten worden om ander geraapt afval in te stoppen. Slecht worden gaat heel snel; je leven beteren duurt langer dan een leven