Vroege Vogels

Strijd tegen de muskusrat

  •  
26-01-2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
82 keer bekeken
  •  
muskusrattenvanger Ferry van der Werf

© Muskusrattenvanger Ferry van der Werf - Fotograaf Hans van Dijk

De muskusrat wordt altijd in één adem genoemd met schade en bestrijding. Afgelopen jaar liepen er nog 62.000 in de vallen van de muskusrattenvangers. Dat zijn er al beduidend minder dan aan het begin van deze eeuw. Toen waren het er nog 400.000.

Spoor van DNA

De vraag is of de muskusrat helemaal terug te dringen valt naar de grens met Duitsland. De Unie van Waterschappen denkt dat kan in de komende tien jaar. Maar dat betekent dat er onverminderd bestrijders ingezet moeten worden. Met behulp van nieuwe technieken als environmental DNA is het mogelijk om de aanwezigheid van soorten in een water aan te tonen. Zo kunnen gebieden muskusratvrij verklaard worden en kunnen de bestrijders op andere plekken aan de slag. 

Watermonsters

De methode is gebaseerd op het feit dat alle in het water levende dieren via faeces, huidcellen en urine DNA in het water achter laten. Door watermonsters te nemen en deze te analyseren op DNA van een doelsoort is het mogelijk de aanwezigheid van een soort in het water aan te tonen zonder dat de soort zelf gevangen hoeft te worden.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (1)

Anonymous
Anonymous28 jan. 2018 - 16:24

Het stoort mij dat over het op afschuwelijke wijze doden van muskusratten zo triomfantelijk wordt gedaan. En dat terwijl noodzaak en effectiviteit van dit beleid niet vastliggen, er een forse bijvangst is en er bovendien een flink prijskaartje aanhangt, dat benut kan worden om schade door muskusratten en beverratten op andere wijze tegen te gaan. Zie bijvoorbeeld dit rapport van Dierenbescherming, Faunabescherming en Bont voor Dieren https://www.dierenbescherming.nl/userfiles/2011_02_Muskusrat_Op_alternatieve_wijze_schade_voorkomen_Bont_v_Dieren_Faunabescherming_en_Dierenbescherming.pdf

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.