Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Herken zwemmend zoogdier

  •  
02-02-2017
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
6021 keer bekeken
  •  
bever3.jpg

© Bever tussen het kroos, fotograaf Lindaloes.

Het is een bijzonder moment wanneer je denkt een bever te zien zwemmen, maar in het water lijkt het beest veel op een zwemmende beverrat of muskusrat. Het is dus de vraag of het wel echt een bever was? Om een idee te geven waar je op moet letten om de dieren te herkennen, laten we je in deze fotoserie zien wat de verschillen tussen de dieren zijn en hoe je ze kunt herkennen zowel in als buiten het water.

Bever

De bever is het grootste knaagdier van Europa (70 tot 100 cm). Aan het uiterlijk is duidelijk te zien dat het dier goed is aangepast aan het leven in het water. Hij heeft korte poten met vijf tenen en achterpoten met zwemvliezen. De platte 'geschubde' staart wordt gebruikt om in het water te kunnen sturen. Zeer kenmerkend zijn de grote voortanden, bedekt met een harde laag oranje glazuur, waarmee bevers in staat zijn vrijwel alle houtige gewassen door te knagen. 
Bever zwemt

© Fotograaf TheoTerwiel

Zwemmende bever, fotograaf TheoTerwiel.
Bevers

© Fotograaf jaap-brand

Bevers tussen de wilgen, fotograaf jaap-brand.

Beverrat

De beverrat is een zwaar gebouwd knaagdier met een brede hoekige kop. Hij heeft een schaars behaarde staart die uitloopt in een punt en die korter is dan het lichaam. De beverrat heeft duidelijk zichtbare snijtanden die oranje van kleur zijn.
Je kunt hem onderscheiden van een bever omdat de beverrat meestal met een deel van de achterrug boven water zwemt. Ook heeft hij duidelijke witte snorharen.
Beverrat zwemt

© Fotograaf jokevandepoppe

Beverrat in het water, fotograaf jokevandepoppe.
Jong en de staart van een beverrat, fotograaf O.W.Zijlstra.

Muskusrat

De kop van de muskusrat is stomp en gaat ongemerkt over in het lichaam dat kort en gedrongen is. De poten zijn kort, al zijn de achterpoten wel bijna driemaal zo groot als de voorpoten.
De muskusrat is een stuk groter dan de woelrat en bruine rat en wordt minder groot dan bever en beverrat. Maar het opvallendste verschil zit hem in de staart, geen ander zoogdier in Nederland heeft zo'n staart. De staart is bijna even lang als het dier zelf, is aan de zijkanten afgeplat, vrijwel onbehaard, zwart en lijkt daardoor net een soort paling.
Muskusrat zwemt

© Fotograaf PascalH

Muskusrat zwemt, fotograaf PascalH.
Muskusrat

© Fotograaf melenboer

Muskusrat op het droge met de opvallende staart in het zicht, fotograaf melenboer. 

Otter

De otter behoort tot de familie der marterachtigen en is geen knaagdier zoals de andere dieren in deze fotoserie. De otter heeft een gestroomlijnd, lang lichaam met een krachtige, spits toelopende ronde staart en korte, sterke poten met zwemvliezen tussen de tenen van zowel zijn achter- als voorpoten.
Qua lengte en grootte kun je de otter eigenlijk alleen verwarren met de bever, maar qua bouw zijn er veel verschillen. De staart is plat en breed bij de bever en lang en smal en rond bij de otter. De bever is veel forser dan de otter. Dat komt door hun dieet: de bever is een strikte vegetariër, heeft een lange dikke darm om al dat plantaardige voedsel te verteren en daardoor een dikke buik. De visetende otter is veel ranker en slanker.
Otter zwemt

© Fotograaf jokenijenhuis

Zwemmende otter, fotograaf Jokenijenhuis.
Otter op het droge met lichte onderzijde, fotograaf Laagvlieger.

Bruine rat en woelrat

De bruine rat wordt ook veel gezien in het water en kan worden verward met de muskusrat maar is veel kleiner. Ook kan de woelrat zwemmend in het water worden gezien. Deze lijkt qua grote op de bruine rat maar is te onderscheiden doordat hij hoger in het water ligt en een meer stompe snuit heeft, kleinere oren en ogen heeft. De staart van de bruine rat is duidelijk dikker, ronder en langer en zijn ogen en oren zijn groter en duidelijker zichtbaar.
bruine rat zwemt

© Fotograaf antonkuiper

Zwemmende bruine rat, fotograaf antonkuiper.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.