Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Strandvlooien en wiervliegen tussen aangespoelde zeewieren

  •    •  
18-11-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
1481 keer bekeken
  •  

Wie rond vloed over het strand loopt, kan daar in de vloedlijn aanspoelsel tegenkomen. De zee brengt onder meer wieren mee en legt die op het strand neer. Dat aanspoelsel blijkt ontzettend belangrijk voor dieren én planten op het strand. Toch wordt het vaak weggehaald voor de badgasten, omdat het kan gaan stinken en veel mensen het vies vinden. Hier op de Kop van Schouwen laten ze op veel plekken het aanspoelsel liggen. 

Marien bioloog Julia van Beinum is ‘strandwacht’ bij Stichting Anemoon. Eens per maand loopt ze over het strand om de vloedlijn te monitoren. Ze inventariseert alles wat ze tegenkomt. Wormen, zeeslakken, wieren, krabben, kwallen, mosdiertjes – alles wat aanspoelt. Want wat aanspoelt is een afspiegeling van wat leeft in zee. 

Wiervliegen en strandvlooien

Vooral de aangespoelde wieren zijn een belangrijke schakel in het leven op het strand. Op het aangespoelde wier leven insecten zoals de wiervlieg, die hun eitjes in de wieren leggen. En er leven strandvlooien, een soort springdiertjes die níet kunnen steken. Deze kleine diertjes zijn weer voedsel voor bijvoorbeeld de strandplevier. 

De aangespoelde wieren zijn ook een belangrijke voedingsbron voor planten die groeien op het strand. Het zand is namelijk heel arm. Strandvlooien die de wieren langzaam afbreken en meenemen in hun tunnels, zorgen voor organisch materiaal in de bodem. Daarop kunnen zich hier pioniersplanten vestigen, zoals helm, zeeraket en biestarwegras. Uiteindelijk vormen die planten weer de basis voor nieuwe duinen en dus een betere kustverdediging. 

Het Groene Strand

Op veel stranden kun je bijna geen vloedlijn vinden, omdat het strand actief wordt schoongemaakt. Het Groene Strand is een landelijk initiatief wat zich inzet voor het vergroenen van strandbeheer. Een aantal stranden is inmiddels een groen strand, wat betekent dat het aanspoelsel in de vloedlijn mag blijven liggen. 

Kijk ook zaterdag 19 november 2022 naar de Kop van Schouwen om 19.50 uur op NPO 2!

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.