Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels
Vroege Vogels

Elke zaterdag om 19.50 opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Storm op de Afsluitdijk

  •  
02-05-2019
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Aflsuitdijk 2
De Afsluitdijk was een triomfantelijk staaltje waterbouwkundig vakmanschap toen hij werd aangelegd in 1932. Tegelijkertijd had deze dijk dramatische gevolgen voor de natuur. Vooral onder water, waar trekvissen als paling, zalm en steur ineens letterlijk met hun neus tegen het beton botsten. Inmiddels vinden we er trekvissen en watervogels, zoet en zout water, tafeleenden én de oervader van de wilde rode kool, midden op de dijk! Vroege Vogels zoekt naar natuur op en rond dit iconische bouwwerk vanaf het land en de zee.

Renovatie biedt kansen

De Afsluitdijk is een keiharde scheiding tussen zout en zoet water. Dat is lastig voor veel trekvissen die in zoet water opgroeien en zich voortplanten in zout water zoals de paling. Voor andere vissoorten is het juist andersom; soorten zoals zalm leggen hun eieren in zoet water en leven in zout water. De renovatie van de Afsluitdijk is een enorme kans om deze vissen te gaan helpen. 

Stormachtig avontuur

We kijken naar de maatregelen die tijdens de komende renovatie worden genomen om deze afsluiting tussen zout en zoet water te herstellen. Tijdens dit letterlijk stormachtig avontuur doen we trekvisonderzoek, zien duizenden vogels die schuilen in de luwte van de dijk en tellen reeën en boommarters bij de punt waar het voormalige waddeneiland Wieringen ophoudt en de Afsluitdijk begint.
Terwijl Milouska net niet van de dijk waait als ze op zoek is naar inmiddels zeldzame oervader van al onze eetbare kolen, trotseert Menno windkracht 8 vanaf een historische Zuiderzee-botter voor een duik in de geschiedenis.
Vroege Vogels op de Afsluitdijk, vrijdag 3 mei vanaf 19.35 uur op NPO 2

Meer over:

afsluitdijk,

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (1)

Robert56
Robert563 mei 2019 - 19:53

Van al die onderzoeken houd ik helemaal niet. Ik vond dat er respectloos omgegaan werd met de gevangen vissen. Ze lagen maar een beetje op een plaat zodat ze geteld konden worden. In het begin werd er gezegd ja deze kan terug die redt het wel dus m.a.w. de rest zal wel dood gaan. Fijn hoor dat soort onderzoeken.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.