Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels
Vroege Vogels

Elke zaterdag om 19.50 opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Wieringen: het geheime Waddeneiland

  •  
03-05-2019
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
237 keer bekeken
  •  
Aflsuitdijk 5
Wieringen was vroeger een eiland. Pas vanaf 1924 maakt het onderdeel uit van het vasteland. Toch is het eilandkarakter nog heel sterk aanwezig in het landschap. Het oude eiland ligt hoger dan de omgeving en het is gevarieerder met de glooiingen, het wad en de afwisseling in het landschap.

Jong eiland

Wieringen werd relatief laat een eiland. Tot in de Vroege Middeleeuwen was het eiland verbonden met het vasteland van Noord-Holland. Wieringen lag als een keileembult in een groot veengebied, dat in de Middeleeuwen verloren is gegaan door veenwinning en erosie door de zee. Later zijn delen van de opgeslibde zeebodem weer door de mens op de zee heroverd. Dit zijn de lage polders die nu om het eiland heen liggen.

Zuiderzee-eiland

In tegenstelling tot de Waddeneilanden heeft het Zuiderzee-eiland Wieringen geen strandwallen, strand of duin. Het lijkt meer op andere voormalige Zuiderzee-eilanden, zoals Urk en Marken. Wieringen bestaat uit een oude kern van zand- en keileemheuvels, met lage gebieden tussen en naast de heuvels. 

Rotgans

Vooral de vele rotganzen op het voormalig eiland vallen op. Duizenden rotganzen verblijven in de polders in en rondom Wieringen. De rotgans is een oude bekende op het eiland . "Rotgans" is een veel voorkomende achternaam op Wieringen. Tevens staat de gans op het gemeentewapen en de gemeentevlag afgebeeld.

Meer over:

wieringen,

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.