Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Stikstof niet enige natuurprobleem: kreken hebben te vies water

  •    •  
11-04-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
387 keer bekeken
  •  
hoogwater_overstroming_MarijkeKemps

© MarijkeKemps

Stikstof is niet het enige probleem voor Nederlandse natuurgebieden, zo maken de laatste rapportages van de Ecologische Autoriteit (EA) nog eens duidelijk. Zo heeft de natuur het in drie krekengebieden in Zeeuws-Vlaanderen vooral door andere oorzaken moeilijk: de waterkwaliteit is er ondermaats en de gebieden zouden vaker onder water moeten staan, oordeelt de instantie. Die heeft de zogeheten natuurdoelanalyses van de provincie Zeeland beoordeeld. De overkoepelende conclusie is dat de natuur "onder druk staat".

Overbelast met stikstof

Twee van de gebieden, de Vogelkreek in de gemeente Hulst en het Groote Gat bij Oostburg, staan op een zeer kort lijstje van Natura 2000-gebieden die in het geheel niet zijn overbelast met stikstof. Althans, volgens de meest recente informatie die het Interprovinciaal Overleg (IPO) daarover heeft. Over deze gebieden, en over het gebied Canisvliet dat volgens de IPO-lijst maar beperkt last heeft van stikstof, heeft de EA dinsdag advies uitgebracht.

Waterkwaliteit onhoog en gras korter

De gebieden staan onder meer bekend om de vogels die er leven en om een bijzondere plant die er groeit, het kruipend moerasscherm. De EA concludeert op basis van gegevens die de provincie heeft aangeleverd onder meer dat de waterkwaliteit omhoog moet en dat het gras korter moet worden gehouden. Dat laatste zou bijvoorbeeld kunnen door er paarden of ganzen neer te zetten. Ook zouden de gebieden dus natter moeten worden dan ze nu zijn.

Meer onderzoek

Over de rol van stikstof is de Ecologische Autoriteit overigens nog niet overtuigd. Naar de invloed van stikstof op de gebieden moet meer onderzoek worden gedaan om een beter inzicht te krijgen. "Met die informatie wordt duidelijk aan welke knoppen de provincie nog meer kan of moet draaien."

Al eerder advies

De adviezen over Zeeuws-Vlaanderen volgen op rapportages over natuurgebieden in Limburg, Zuid-Holland en Overijssel. Daarin bestempelde de autoriteit te veel stikstof als een duidelijk groot probleem voor de natuur. Ook tekortkomingen in de waterkwaliteit en toenemende droogte pakken daar nadelig uit voor de natuur.

Bron: ANP

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.