Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels
Vroege Vogels

Elke vrijdag om 19.50 opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Steeds meer kromsnavels

24 jun 2016
  •  
leestijd 2 minuten
halsbandparkiet_09.jpg

© Fotograaf: karelbuitenkam

De grote geelkuifkaketoe, de geelvleugelara en de bruinoorparkiet. Allemaal papegaaiachtigen die ooit in ons land zijn waargenomen. En met hen vele andere soorten, in Nederland zijn in de loop der tijd wel 37 verschillende soorten papegaaiachtigen gezien. Het gaat om waarnemingen van vrij vliegende vogels, meestal om slechts enkele exemplaren.
De vereniging Sovon Vogelonderzoek Nederland inventariseerde de afgelopen jaren het aantal parkieten en papegaaien en kwam met dit enorme aantal. Van de 37 soorten zijn er maar drie die jaarlijks in Nederland broeden: de halsbandparkiet ( Psittacula kramer i), de grote alexanderparkiet ( Psittacula eupatria ) en de monniksparkiet ( Myioppsitta monachus ). Vóór 2011 zijn ook broedgevallen gemeld van de valkparkiet ( Nymphicus hollandicu s), Senegal parkiet ( Poicephalus senegalus ) en geelvleugelara ( Ara macao ) maar na die tijd zijn er nooit meer broedsels aangetroffen.

Halsbandparkiet

Van alle parkiet- en papegaaiachtigen is de halsbandparkiet het bekendst. Vooral bewoners van de randstad kennen deze luidruchtige, knalgroene met een halsband getooide vogels. Halsbandparkieten zijn holenbroeders, die ook in nestkasten broeden. Het grootste deel van de  broedpopulatie van deze soort komt nog steeds in de Randstad voor. Het verspreidingsgebied heeft inmiddels Utrecht bereikt en ook steden ten noorden van Amsterdam. De broedvogelpopulatie wordt voor 2011-2013 geschat op 2800- 4600 paren. 

Grote alexanderparkiet

Ook de grote alexanderparkiet broedt jaarlijks in Nederland in de omgeving van Amsterdam-Haarlem. In 2012 zijn er zelfs 9 broedterritoria gerapporteerd. De grote alexanderparkiet is flink groter dan de halsbandparkiet , de totale lengte is ongeveer 58 centimeter. De vogel heeft een groen verenkleed met een rode schoudervlek , een lange puntige staart en een grote rode snavel. De grote alexanderparkiet heeft  een zeer opvallende en luide roep. De mannetjes hebben een zwarte keelvlek en een zwarte band die over de wang naar de nek loopt. Vrouwtjes hebben de halsband niet.   

Monniksparkiet

De monniksparkiet broedt ook jaarlijks in Nederland. Als de enige van de drie broeders komt deze vogel niet voor in de randstad maar juist daar buiten.  hebben een opvallende groene kop, een olijfgroene buik en een lange, groene staart. Ze hebben een kromme papegaaiensnavel, die lichtroze is. Z'n lichaamslengte bedraagt maar 29 cm en daarmee is deze vogel de kleinste van het drietal broeders.
Monniksparkiet

© Monniksparkiet. Fotograaf: Pieterbj

Dat er 37 soorten papegaaiachtigen zijn waargenomen in ons land komt waarschijnlijk door de populariteit van deze vogelsoort als kooi-/volièrevogel. 

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

Meer over dit onderwerp