Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Parkiet verovert zijn plek (fotoserie)

  •  
04-09-2015
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
215 keer bekeken
  •  
halsbandparkiet_09.jpg

© Fotograaf: karelbuitenkam

De halsbandparkiet heeft zijn plek stevig veroverd in ons land. Hoewel de vogel oorspronkelijk in tropisch Afrika en Zuid-Azië leeft, weet hij zich door allerlei trucjes goed te redden.
Huisvesting
Het begint allemaal met het vinden van een geschikt huisje. Dat is geen probleem voor de halsbandparkiet: ze gebruiken gewoon de oude nestholtes van inheemse vogels zoals de grote bonte specht of de boomklever.
parkiet9

© Tevreden bewoners. Fotograaf: Steephsel

Buiten het broedseizoen zoeken de halsbandparkieten elkaar ‘s avonds op. Een paar bomen op een beschutte plek dient dan als gemeenschappelijke slaapplaats voor honderden vogels.
parkiet3

© Volle boom in Amsterdam. Fotograaf: Frankmiedema

Alleseter
Ook het vinden van geschikt voedsel valt reuze mee in Nederland. De halsbandparkiet lust namelijk bijna alles: zaden, granen, bloemen, nectar en fruit. Dat laatste tot ergernis van veel fruittelers.
parkiet2

© Snoepen van de appels. Fotograaf: Reineke

In de winter is het wel even slikken voor de halsbandparkiet. Ze zijn niet gewend aan de voedselarme omstandigheden van onze koude winters.
parkiet1

© Zelfs een slokje drinken is er niet bij. Fotograaf: Rvdaalen

Gelukkig voor de parkiet strooien veel mensen vogelvoer in hun tuin. Dankzij dit voer weten veel halsbandparkieten de winter door te komen.
parkiet4

© Vooral pinda's zijn erg geliefd. Fotograaf: Steephsel

Blijvertjes
De parkieten hebben zich dus slim weten aan te passen aan ons land. Hierdoor kunnen ze zich nu ook succesvol voortplanten en verspreiden ze zich steeds verder over Nederland.
parkiet5

© Nog meer halsbandparkieten in de toekomst...? Fotograaf: Annie1941

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.